Almanya aşırı sağcı AfD'nin yasaklanmasını tartışıyor
Almanya'da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV)'nın Almanya için Alternatif (AfD) Partisi'ni 'kesin aşırı sağcı bir oluşum' şeklinde nitelendirdikten sonra ülkede partinin yasaklanması tartışması başladı.
12punto
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Hannover kentinde katıldığı bir etkinlikteki açıklamasında, AfD’nin 'kesin aşırı sağcı bir oluşum' şeklinde sınıflandırılmasını değerlendirdi.
Scholz, Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın raporundaki sınıflandırmayı 'çok dikkatli bir şekilde' hazırlandığını ve bu raporun herkes tarafından okunması gerektiğini belirtti.
AfD’nin yasaklanması için sürecin başlatılıp başlatılamayacağını değerlendiren Scholz, bu sürecin hızlı bir biçimde yapılmasına karşı olduğunu söyledi.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise AfD’nin 'kesin aşırı sağcı bir oluşum' olduğunun tespit edildiğini dile getirdi.
Faeser, AfD hakkında yasaklama sürecinin başlatılıp başlatılamayacağı husunda ise anayasal engellerin bulunduğuna dikkat çekti.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Serpil Midyatlı ise AfD’nin 'kesin aşırı sağcı bir oluşum' diye sınıflandırmasından memnun olduğunu kaydetti.
Midyatlı, AfD'nin yasaklanması sürecinin başlatılmasını isteyerek, "Yasak gelmeli, bu benim için net" dedi.
Schleswig Holstein eyaletinin Başbakanı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Daniel Günther, federal hükümete çağrı yaptı ve "Demokrasiyi korumak için hükümet, hızlı bir şekilde (AfD’yi) yasaklama sürecini başlatması lazım" ifadelerini kullandı.
Günther, AfD'nin Almanya'nın 'özgürlükçü ve demokratik temel düzen için bir tehdit oluşturduğunu ve toplumsal barışı tehlikeye attığını' savundu.
Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partisi Milletvekili Alexander Dobrindt ise BfV’nin raporunun ardından AfD’nin daha çok izlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın açıklamasında, AfD'nin bir bütün olarak insan onurunu hiçe sayan aşırılıkçı eğilimleri nedeniyle 'kesin aşırı sağcı bir oluşum' olarak sınıflandırıldığı ve 'partide hakim olan etnik ve soya dayalı halk anlayışının özgür demokratik temel düzenle bağdaşmadığının tespit edildiği' kaydedilmişti.
AfD, 23 Şubat günü yapılan erken genel seçimde yüzde 20,8 oy alarak Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin ardından sandıktan ikinci parti çıkmıştı.