Almanya sınır kontrollerini sıkılaştıracak: Göçmenleri kabul etmeyecekler

Almanya, Ağustos ayında Solingen kasabasında üç kişinin ölümüyle sonuçlanan bıçaklı saldırının ardından sınır kontrollerini artırma kararı aldı. Kararın Almanya vizesi almayı zorlaştırması bekleniyor.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Almanya'da yaz aylarında mültecilerin karıştığı saldırı olaylarının yaşanmasının ardından sınır kontrollerinin artırılması kararı alındı. Son olarak Solingen kasabasında üç Alman vatandaşının ölümüne sebep olan saldırının ardından hükümet, göç sorununa karşı daha sert tedbirler alma sözü vermişti. 16 Eylül'de yürürlüğe girecek ve ilk etapta altı ay sürecek yeni kontroller, göçmen karşıtı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin yerel seçimlerde büyük kazanımlar elde etmesinden birkaç gün sonra duyuruldu.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, hükümetin düzensiz göçe karşı 'sert bir tutum' benimsediğini belirterek, kontrollerin İslamcı aşırılığı ve 'sınır ötesinden gelen' suçları azaltacağını söyledi.

Faeser, 'Ülkemiz insanlarını bu tehditlere karşı korumak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz' diye konuştu.

Almanya'nın Polonya, Çek Cumhuriyeti, İsviçre ve Avusturya ile olan doğu ve güney sınırlarında halihazırda sınır kontrolleri uygulanıyor, bu kontroller yollarda ve trenlerde kimlik taraması esasına dayanıyor. Alınan son kararla benzer önlemler artık tüm sınır noktalarında uygulanacak.

Almanya, 2015-2016 göçmen krizi sırasında çoğunluğu Suriye gibi ülkelerdeki savaştan kaçan bir milyondan fazla insanı kabul etti ve Rusya'nın Şubat 2022'de tam kapsamlı işgalinin başlamasından bu yana 1,2 milyon Ukraynalıyı ülkeye göç etti.

ANA AKIM SİYASİ PARTİLER SIĞINMACI KARŞITI ÖNERİLERDE BULUNDU

Eski Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU), diğer güvenli AB ülkelerinden göç eden insanları da kapsayacak şekilde, sığınma başvurusunda bulunmaya hak kazananlar da dahil olmak üzere, tüm sığınmacıların sınırdan geri çevrilmesini önerdi.

Solingen'deki bıçaklama olayının ardından Şansölye Olaf Scholz'un hükümeti göç konusunda bir dizi önlem açıklamıştı.

Bunlar arasında, sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan sığınmacıların sığınma haklarını kaybetmelerine sebep olan kuralların genişletilmesi ve Taliban'ın 2021'de iktidara geri dönmesinden bu yana ilk kez hüküm giymiş Afgan suçluların kendi ülkelerine sınır dışı edilmesinin yeniden başlatılması yer alıyor.