Almanya Türk sığınmacıları 'topluca' geri göndereceğini duyurdu: Dışişleri Bakanlığı yalan mı söyledi?

Almanya, Türkiye ile sığınmacıları geri gönderme anlaşması yapıldığını doğruladı. Türk Dışişleri Bakanlığı'nın yalanlamasına rağmen, her hafta 500 sığınmacının geri gönderileceği bilgisi resmi olarak açıklandı.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Almanya Dışişleri Bakanı Nancy Faeser, Türkiye'nin iddia ettiğinin aksine, Almanya'daki Türk sığınmacıların geri gönderilmesi için iki ülke arasında anlaşma sağlandığını bildirdi. Anlaşmaya göre Türk sığınmacılar, her hafta 500 kişi olmak kaydıyla, topluca uçaklarla geri gönderilecek.

Almanya, ülkesinde kalmasına izin vermediği Türk sığınmacıları Türkiye’ye geri gönderme konusunda Türk hükümetiyle anlaşmaya vardığını duyurdu. 

Türk Dışişleri Bakanlığı ise bu durumu reddetmişti, ancak Alman İçişleri Bakanlığı anlaşmanın gerçek olduğunu açıkladı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YALANLAMIŞTI

Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili olarak, X hesabından bir paylaşım yapmıştı.

Keçeli, 'Almanya’da yasal ikamet hakkı bulunmayan vatandaşlarımızın Türkiye’ye dönüşleri ile ilgili haberler gerçeği yansıtmıyor' diye yazmıştı. Sözcü ayrıca toplu sınırdışı uygulaması konusunda onay verilmediğinin altını çizdi.

ALMANYA VE TÜRKİYE'NİN ANLAŞMASI NE?

Alman basınında yer alan bilgiye göre, Almanya, sığınma hakkı vermediği 500 Türk vatandaşıyla ilgili geri gönderim anlaşmasını uygulamaya koyacak.

Bu uygulama her hafta gerçekleştirilecek. Söz konusu durum, iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir boyut kazandırabilir.

Geri gönderim sürecinin nasıl işleyeceği ve etkilerinin ne olacağı ise dikkatle izleniyor.