Almanya Türkleri 'topluca' sınır dışı edecek: İki ülke arasında anlaşma sağlandı
Alman medyasında yer alan haberlere göre, Alman hükümeti, ülkeye gelerek 'sığınma statüsü' edinmek için başvuru yapan, ancak başvuruları reddedilen 13.500 Türkü sınır dışı etmeye hazırlanıyor. Dışişleri Bakanlığından Alman medyasında çıkan haberlere dair açıklama geldi.
12punto
12PUNTO DIŞ HABERLER
Türkiye'den Almanya'ya giden 13.500 kişinin ülkeyi terk etmesi bekleniyor. Uzun görüşmelerin ardından Berlin ve Ankara anlaşmaya vardı. Önümüzdeki dönemde her hafta ortalama 500 kadar kişinin sınır dışı edilmesi planlanıyor.
Geri gönderilecek kişiler, Almanya'ya gerek yasal, gerekse yasa dışı yollardan giriş yapıp, daha sonra 'sığınmacı' statüsü alabilmek için başvuru yapmış, ancak başvuruları reddedilmiş şahıslar olacak.
Frankfurter Allgemeine(FA) gazetesinin hükümet çevrelerine dayandırdığı haberine göre, toplu sınır dışı kararından önce Ankara ile Berlin arasında aylarca süren müzakereler yapıldı.
Ayrıca iddiaya göre Almanya, sığınma talepleri reddedilenleri Türkiye'ye geri göndermeye şimdiden başladı.
Öte yandan geri gönderileceklerin toplu şekilde ve daha hızlı sınır dışı edilebilmesi için haftada 500 kişiyi Türkiye'ye geri getirecek uçuşların hazırlıkları sürüyor. Toplamda 13.500 Türk'ün ülkeyi terk etmesi gerekiyor.
Almanya geçen yıl 871 Türkü sınır dışı etmişti.
Geri gönderme işlemleri şu ana kadar tarifeli seferlerle yapıldığı için Almanya çoğu sığınmacıyı uzun süre boyunca ülkede tutmak zorunda kalıyordu. Kalan kişiler Alman yasaları çerçevesinde çeşitli haklara sahip oluyordu. Örneğin çoğu sığınmacının aldığı Duldung belgesi, bu insanlara yasal oturum hakkı tanıyordu
ERDOĞAN YENİDEN SEÇİLİNCE SIĞINMA TALEPLERİ ARTTI
Haberde, 'ülkedeki ekonomik durumun kötü olması nedeniyle geçen yıl Türkiye'den Almanya'ya gelenlerin sayısında da ciddi bir artış olduğu' belirtiliyor.
FA'nın iddiasına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesi de sığınmacı sayısında artışa neden oldu.
Geçtiğimiz yıllarda Türkiye, vatandaşları Almanya'ya sığınmacı olmak için başvuran ülkeler arasında Suriye'den sonra ikinci sıraya yükselmişti.
Gazeteye göre, ülkeyi terk etmesi gereken Türklerin büyük bir kısmı, geçerli belgelere sahip olmadıkları için şu anda 'Duldung' (Müsamaha) Belgesi ile ikametlerini sürdürüyordu.
Ankara'nın artık önemli ölçüde daha fazla iş birliği yapma isteğinin sinyalini verdiği söyleniyor.
Almanya'da bir buçuk milyondan fazla Türk yaşıyor. Bu insanların çoğu Alman vatandaşı. Öte yandan Alman hükümeti, geçtiğimiz yıllarda yasal yollarla ülkeye gelenlerin yanı sıra, kaçak yollarla gelen pek çok kişiye 'sığınmacı statüsü' vermişti
'TÜRKİYE'NİN İTİBARINI KURTARACAK BİR ÇÖZÜM ARANDI'
FA, 'itibarının zedeleneceği' gerekçesiyle Türkiye'nin şimdiye kadar 'sınır dışı edilenlerin topluca aynı uçaklara bindirilerek gönderilmesini reddettiğini' iddia etti.
Sınır dışı etmeler şu ana kadar ancak tarifeli seferlerle yapılabiliyordu. Artık 'geri dönüşlere özel olarak gerçekleştirilen uçuşlara'(charter uçuşlar) resmi olarak 'özel uçuşlar' adı verilecek.
FA haberinde ''Türkiye'nin itibarını kurtaracak bir çözüm bulunması da ele alındı...Ankara bununla yaşayabilir' diye yazdı.
Hızlandırılmış sınır dışı işlemine karşılık, Alman hükümetinin vize başvurularını daha hızlı işleme koyma sözü verdiği de bildirildi.
Son olarak gazete, 'Türkiye'de sorumlu bakanlığın değişmesi(haberde hangi bakanlığın kastedildiği belirtilmemesine karşın, muhtemelen Dışişleri Bakanlığı'nı kastediyor), daha önce yavaş olan birçok süreci gözle görülür şekilde hızlandırdı' ifadelerine de haberinde yer verdi.
ALMAN BASININDA ÇIKAN İDDİALARA YALANLAMA
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Alman basınında çıkan iddiaları yalanladı.
Keçeli, şu ifadeleri kullandı:
“Alman basınında yer alan, Almanya’da yasal ikamet hakkı bulunmayan vatandaşlarımızın Türkiye’ye geri dönüşlerine ilişkin haberler doğru değildir.
Vatandaşlarımızın toplu olarak sınırdışı edilmesine ilişkin hiçbir uygulamaya onay verilmemiştir.
Sayın Cumhurbaşkanımız ile Almanya Şansölyesi Scholz arasında 23 Eylül günü New York’ta yapılan görüşmede bu konu gündeme gelmemiştir.”