Almanya'da gençlerin tercihi 'ırkçı' parti: Yeni nesil neden 'aşırı sağcı'?

Almanya'nın 'ırkçılık' iddialarıyla gündeme gelen aşırı sağ partisi AfD, dün(22 Eylül) yapılan Brandenburg seçimlerinde genç seçmenin yüzde 30'undan oy almayı başardı. AfD'nin başarısı, Almanya'da gençlerin neden 'aşırı sağ' partileri tercih ettiği sorusunu gündeme getirdi.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Genç seçmenler arasında aşırı sağ figürlere destek birçok Avrupa ülkesinde artıyor. Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) ülkenin doğusunda 22 Eylül'de yapılan Brandenburg eyalet seçiminde açık ara farkla genç seçmenlerin en çok desteğini alan parti oldu. 'Aşırı sağ' olarak nitelenen parti, gençler arasında yüzde 30 oy alarak, yaşı 30'dan küçük olan seçmenlerden 21 puanlık oy alan en yakın rakibi SPD'yi geride bıraktı.

AfD, bu ayın başlarında yapılan Thüringen eyalet seçimlerinde oyların %32,8'ini alarak ezici bir zafer elde etmiş ve ikinci sıradaki Hristiyan Demokratların %23,6'sını geride bırakmıştı.

Aşırı sağ, 1945'te II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez eyalet seçimlerini kazanmıştı.

Oxford Üniversitesi profesörü ve 'Demokrasi'de Ne Yanlış?' podcast'inin sunucusu Ben Ansell'e göre, 'Gençlerin üçte birinden fazlası, yani 18-29 yaş arasındakilerin neredeyse %40'ı' Thüringen'de AfD'ye oy verdi.

Buna karşılık 70 yaş üstü seçmenlerin yalnızca 5'te 1'i AfD'yi seçti.

Ansell durumla ilgili, '(Diğer partiler) muhtemelen AfD'nin sadece yaşlılar için bir parti olduğunu ve gençlerin AfD'ye oy vermeyeceğini düşünüyordu. Bu kesinlikle bir sürpriz oldu' değerlendirmesinde bulundu.

Oxford profesörü, AfD'nin neden gençlerin tercihi olduğuyla ilgiliyse, 'Gençler arasında aşırı sağın popülerliğini ne sağlıyor? Göçün önemli bir faktör olduğu görülüyor' görüşünü paylaştı.

Parti, genç seçmenlerin önümüzdeki Brandenburg eyalet seçimlerinde kendilerini zafere taşıyacağını umuyordu.

AfD Brandenburg'ta, önceki seçimlerde gösterdiği başarıyı tekrarlayarak genç seçmenlerden en çok oy alan parti oldu.

Ancak bu, AfD'nin seçimleri kazanması için yeterli olmadı. Afd yüzde 29 oy alarak, yüzde 32'lik oy oranına ulaşan SPD'nin gerisinde kaldı.

Tabloda, genç seçmenlerin hangi partiye yüzde kaçlık destek verdikleri görülüyor. Tabloya göre AfD, Brandenburg seçimlerinde 30 yaş altı seçmenin yüzde 30'undan oy aldı. En yakın rakibi SPD ise yüzde 21'de kaldı (Kaynak: ZDF)

SLOGANLARI 'ALMANLAR İÇİN ALMANYA' 

Geçtiğimiz haftalarda AfD'li genç seçmenler, mitinglerde ve toplantılarında ırkçı 'Almanlar için Almanya' şarkısı ve benzerlerini hep bir ağızdan söylerken görüntülenmişti.

Görüntüler Alman kamuoyunda infial yaratırken, parti ırkçılık iddialarını bir kez daha reddetmişti.

AfD'li genç seçmenlerin mitinglerde 'mülteciler dışarı' şeklinde slogan attıkları da Alman medyasına yansımıştı.

Genç seçmenler arasındaki eğilim Almanya ile sınırlı değil. Haziran ayındaki Avrupa seçimlerinde, Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi, 18-34 yaş arası kişiler arasında %32 oy oranıyla en popüler parti oldu; bu oran 65 yaş üstü seçmenlerden çok daha yüksek.

Saksonya eyaletinde göçmen karşıtı AfD mitingi