Almanya'da hükümete ve devlet yetkililerine dava açıldı: Soykırıma ortaklıkla suçlanıyorlar
Almanya’da aralarında Şansölye Scholz’da dahil olmak üzere, üst düzey yetkililere ‘soykırıma yardım ettikleri’ iddiasıyla dava açıldı.
12punto
12PUNTO DIŞ HABERLER
Almanya’da bir grup avukat, Gazze Şeridi’nde akrabaları bulunan Filistin kökenli Alman vatandaşları adına Şansölye Olaf Scholz, siyasetçiler ve bürokratlara karşı suç duyurusunda bulundu. Mahkemeye sunulan dava dilekçesinde Gazze’de yüksek sayıda sivil kaybın yaşandığı ve Alman hükümetinin sivil ölümlere yol açacak politikalar izlediği iddia edildi.
Avukatlar, Gazze Şeridi’nin kuşatma altında olduğuna dikkat çekerken, İsrail’in hava saldırıları ve askeri operasyonlarının çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine neden olduğunun altını çiziyor. Davayı açanlar, Alman Filistinliler adına akrabalarının halen Gazze’de bulunması sebebiyle Alman yetkilileri kendi vatandaşlarına karşı suç işlemekle itham ediyor. Açılan davanın temelinde devletin İsrail’e ekonomik, askeri ve siyasi destek sunarak ‘soykırım suçuna ortaklık ettiği’ iddiası bulunuyor.
Davacılardan birisi olan Nora Ragab, Al Jazeera’ye açıklama yaparak "Yaşayanlar olarak Gazze'de ölenleri hatırlamalı, onların hikâyelerini anlatmalı ve adalet için savaşmalıyız" dedi.
Nora Ragab, Gazze’de akrabaları olan ve 7 Ekim’den bu yana amcası da dâhil olmak üzere yakınlarını kaybetmiş bir Alman vatandaşı. Ragab açıklamasının devamında şöyle söylüyor:
"Elbette bu onları geri getirmeyecek. Fakat bu şiddeti durdurmak için her şeyi yapmalıyız. Almanya'nın tarihi nedenlerle özel bir sorumluluğu var. Bu nedenle en ufak bir soykırım suçlamasını bile ciddiye almalı, soruşturmalı, önlenmesi ve cezalandırılması için elinden geleni yapmalıdır.”
DAVA ÜÇ TEMEL İDDİAYA DAYANIYOR
Davayı fedaral savcıya sunan avukat Nadija Samour, suçlamaların üç noktaya dayandığını söylüyor. İlk olarak hükümet yetkililerinin İsrail’i destekleyen açıklamaları ‘suçu destekleme ve meşrulaştırma’ olarak tarif ediliyor. İkincisi, Almanya’nın UNRWA fonlarını iptal etmesi, savaş suçuna ortaklığın kanıtı olarak gösteriliyor. Son olarak Almanya ve İsrail arasındaki silah ticaretine atıf yapılıyor.
Uluslararası Adalet Divanı(UAD)’nın ocak ayında verdiği karara göre ‘İsrail’in eylemlerini savaş suçu olarak tanımlamak makul olabilir’.
Almanya, şu ana kadar İsrail’in Gazze’ye saldırılarına karşı katı bir destek politikası izliyordu. Almanya’da vatandaşlık şartları arasına ‘İsrail’i bir devlet olarak tanıma şartı eklenmiş’, Gazze’ye destek adına yapılan protestolar yasaklanmış ve Filistin bayrağı ‘terör sembolü’ olarak kabul edilmişti. Davayı açanlara göre, açılan dava sonuca ulaşmasa bile, Alman hükümetinin katı tutumunu yumuşatabilir ve toplumsal bilinci yükseltebilir.
7 Ekim’den bu yana devam eden savaşta şu ana kadar en az 30.000’den fazla sivil öldürüldü. Suudi Arabistan’ın Arabnews haber sitesi, farklı zamanlarda yaptığı haberlerde, hayatını kaybedenlerin sayısını 100.000 civarı olarak tahmin etmişti.