Almanya'da iş gücü çanları çalıyor: Aşırı sağ yükseldikçe yabancı işçi bulunamıyor
Almanya'nın doğusunda, aşırı sağcı AfD partisinin iktidarda olduğu bölgelerde işverenler, nitelikli yabancı işçi bulmakta zorlanıyor. Partinin katı politikaları nedeniyle yabancı çalışanlar bu bölgelere taşınmayı tercih etmiyor.
12punto
Almanya'da aşırı sağcı ve göçmen karşıtı parti olarak bilinen AfD'nin (Alternative für Deutschland) yabancı karşıtı tutumu beraberinde işçi sıkıntısını doğurabilir.
Almanya halihazırda büyük bir vasıflı işgücü açığı ile karşı karşıya ve uzmanlar işgücü yaşlanıp küçüldükçe ülkenin her yıl yaklaşık 400.000 vasıflı göçmene ihtiyaç duyduğunu tahmin ediyor. Uzun süredir Avrupa'nın ekonomik güç merkezi olarak görülen Almanya, kısa süre önce Uluslararası Para Fonu tarafından dünyanın en kötü performans gösteren büyük gelişmiş ekonomisi olarak değerlendirildi.
BEYİN GÖÇÜ YAŞANIYOR
Thüringen, 1949'dan 1990'a kadar Doğu Almanya'daki komünist yönetimin mirası olarak Almanya'nın en yoksul eyaletlerinden biri. Maaşlar ortalamanın altında ve kamu sektörü dışında çok az büyük işverene sahip. Gençlerin çoğu, özellikle de kadınlar, başka yerlerdeki fırsatlar için ülkeyi terk ediyor. 1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla başlayan ve o zamandan beri durmayan, daha varlıklı batıya doğru bir beyin göçü yaşanıyor.
AfD'nin yükselişinde yüksek enflasyon ve göç etkili oldu. Almanya 2023 yılında 1,9 milyon yeni nüfusu kabul ederken, 1,2 milyon kişi ülkeyi kalıcı olarak terk etti ve net göç 663.000 oldu. Almanya'nın yoksul doğu eyaletlerine sadece bir azınlık yerleşirken, göç karşıtı duyarlılık yüksek seyrediyor.