Almanya'dan vatandaşlarına uyarı: İfade özgürlüğünüz, Türkiye'de cezai yaptırımlara uğramanıza neden olabilir
Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye seyahat edecek Almanya vatandaşlarına yönelik uyarılarda bulunan bir bildiri yayımladı. Bakanlığın bildirisinde, 'sosyal medya paylaşımlarının beğenilmesi bile kovuşturma nedeni olabilir' ifadelerine yer verildi. Yetkililerin yaptığı son açıklamada ise yapılanın teknik bir güncelle olduğu yeni bir bildiri yayınlanmadığı şeklinde oldu.
12punto
Almanya'dan Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlarına sosyal medya uyarısı geldi. Uyarılar arasında “Alman hukukuna göre ifade özgürlüğü kapsamında olan beyanlar, Türkiye'de mesleki ve cezai yaptırımlara yol açabilir" ve "Siyasi etkinlik ve mitinglerden uzak durun" ifadeleri yer aldı.
Sözcü'de yer alan habere göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan uyarı metninde "Alman vatandaşlarının keyfi olarak tutuklanması, çıkış yasağına tabi tutulması veya Türkiye'ye girişinin engellenmesi hâlâ karşılaşılan durumlardan biridir.
Daha önce sorunsuz bir şekilde ülkeye giriş-çıkış yapabilen kişiler, geçmişe dayalı suçlamalar veya yeni bir suç nedeniyle tekrar geldiklerinde tutuklanabilir" ifadeleri kullanıldı.
'KOVUŞTURMA NEDENİ' OLABİLİR UYARISI
Sosyal medya beğenisinin kovuşturmaya neden olabileceğinin belirtildiği yazıda, şu ifadelere yer verildi:
"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne göre hukukun üstünlüğüne aykırı olan Türkiye'deki geniş terörizm tanımı nedeniyle, Almanya'da ifade özgürlüğü kapsamına giren basit ifadeler, sosyal medyada yapılan paylaşımlar, yorumlar veya 'beğeniler' dahi kovuşturmaya sebep olabilir. Yeni bir 'dezenformasyonla mücadele yasası' kapsamında, kolluk kuvvetlerince doğru olmadığı ve ülkenin güvenliği, kamu düzeni veya halk sağlığına tehdit oluşturduğu düşünülen beyanların yayılması da kovuşturma nedeni olabilmektedir"
"ALMAN HUKUKUNA GÖRE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA OLAN BEYANLAR..."
Devamında yazıda şu ifadelere yer verildi:
"Hükümeti eleştiren sosyal medya paylaşımları nedeniyle, özellikle de cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla, tutuklamalar, kovuşturmalar veya çıkış yasakları gözlemlenmiştir. Bu durum, Almanya'da yaşamını sürdüren kişiler için ciddi sonuçlar doğurabilir. Özellikle, ancak sadece bununla sınırlı olmamak üzere, Türkiye ile özel ve kişisel bağları olan Alman vatandaşları ve Türk-Alman çifte vatandaşlığına sahip kişiler bu durumlardan etkilenmektedir.
Gazetecilere de gerekçesiz olarak akreditasyon verilmediği durumlar yaşanmıştır. Alman hukukuna göre ifade özgürlüğü kapsamında olan beyanlar, Türkiye'de mesleki ve cezai yaptırımlara yol açabilir.
"TÜRKİYE'DE HÜKÜMET KARŞITI OLARAK ALGILANABİLİR"
Siyasi etkinliklerden, mitinglerden ve genel olarak büyük kalabalıklardan uzak durmanız önerilir. Almanya'da dile getirilen görüşler ve yapılan eylemler, örneğin Kürt sorunlarıyla ilgili dilekçelerin imzalanması, Türkiye'de hükümet karşıtı olarak algılanabilir ve bu nedenle cezai sonuçlar doğurabilir. Aynı durum, sosyal medyada hükümeti eleştiren açıklamalar için de geçerlidir; yabancı bir içeriği paylaşmak veya beğenmek bile bu duruma sebep olabilir. Anonim ihbarlar yoluyla özel yorumlar dahi Türk kolluk kuvvetlerine iletilebilir.
Lütfen, Almanya'nın ilgili yurt dışı temsilciliklerinden alınacak konsolosluk yardımının, ciddi cezai kovuşturmalardan korunmanız için yeterli olmayabileceğini unutmayın. Lütfen İç Politika Durumu ve Hukuki Özellikler başlıkları altındaki bilgileri dikkate alın. Ayrıca, giriş engelleriyle ilgili olarak, giriş kontrolü ve reddedilme konularında verilen bilgileri göz önünde bulundurun."
"YENİ BİR UYARI YAYINLAMADIK"
Resmi kaynaklar, Almanya’nın Türkiye’ye yeni bir seyahat uyarısı yayımladığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
T24’e konuşan kaynaklar, 7 Ağustos’ta Alman makamların Almanya’da kısa süre önce yasalaşan Çifte Vatandaşlık Kanunu çerçevesinde mevcut metinde teknik bir güncelleme yaptığını bildirdi.