Almanya'dan yeni 'sınır dışı' paketi:İşin ucunda Türkler de var
Almanya, Solingen'deki terör saldırısının ardından mültecilere yönelik daha sert önlemler alacağını duyurdu. Yeni düzenlemeler, Türk mültecileri de kapsayacak şekilde bazı yardımların kesilmesini ve güvenlik önlemlerinin artırılmasını öngörüyor.
12punto
Almanya, Solingen’de geçtiğimiz hafta gerçekleşen terör saldırısının ardından, mülteciler ve yasadışı göçmenlere yönelik yeni ve sert önlemler almaya hazırlanıyor. Almanya'da yarım milyona yakın ilticacı bulunuyor ve bunların 100 bini de Türk.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, diğer AB ülkelerinden Almanya’ya gelen mültecilerin sosyal yardımlarını tamamen keseceğini duyurdu.
'SADECE TEMEL İHTİYAÇLAR KARŞILANACAK'
Scholz hükümeti, diğer AB ülkelerinde kayıtlı olan ve Almanya’ya ulaşan Türk mültecilerin yalnızca "yatak, ekmek ve sabun" - yani barınma, yeme içme ve hijyen ihtiyaçları gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacağını açıkladı. Açıklamaya göre bu adım, Türkiye'den ve diğer ülkelerden gelen göçmenlerin Almanya’ya yasa dışı yollarla gelmelerini engellemek amacıyla atıldı.
AB yasalarına göre, mültecilerin ilk giriş yaptıkları ülkede sığınma başvurusu yapmaları gerekiyor. Ancak birçok mülteci, başka AB ülkelerinde kayda girse de Almanya’ya geçiş yaparak ikinci bir başvuru yapma yolunu seçmişti. Scholz, bu düzenlemeyi sıkı şekilde uygulamaya kararlı olduğunu belirtti.
SOLINGEN SALDIRISI BASKIYI ARTIRDI
Geçtiğimiz hafta Solingen’de bir sokak festivalinde gerçekleşen ve IŞİD bağlantılı olduğu belirtilen bıçaklı saldırı, Almanya’daki göçmen tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Saldırıyı gerçekleştiren Suriyeli göçmenin, Bulgaristan’da kayıtlı olmasına rağmen Almanya’ya gelmesi ve burada saldırıyı düzenlemesi, mülteciler üzerindeki baskıyı artırdı.
'TÜRK MÜLTECİLERE YÖNELİK YARDIM KESİNTİLERİNE GİDİLECEK'
Bu olayın ardından Alman hükümeti, Türkiye'den gelen mültecileri de kapsayacak şekilde, bıçak taşıma yasalarını sıkılaştırma kararı aldı. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, festivaller, spor etkinlikleri ve benzeri halka açık etkinliklerde bıçak taşınmasının tamamen yasaklanacağını duyurdu. Ayrıca uzun mesafeli trenlerde de bıçak taşımak yasaklanacak ve polis, bu yasağı denetlemek için daha fazla yetkiye sahip olacak.
Polis ayrıca, kişilerin sosyal medya hesaplarından biyometrik veriler toplamak için yüz tanıma amacıyla bu verileri kullanma yetkisi kazanacak. Kanun uygulayıcılar, çevrimiçi radikalleşmeyi durdurma çabasının bir parçası olarak, çevrimiçi materyalleri analiz etmek için yapay zeka kullanabilecekler.
Alman hükümeti, Türkiye’den gelen ve başka AB ülkelerinde kayıtlı olup Almanya’da sığınma başvurusu yapmaya çalışan Türk mültecilere yönelik yardım kesintilerine gideceğini duyurdu. Bu kişilere verilen maddi yardımlar durdurulacak ve sınır dışı işlemleri hızlandırılacak.