Arnavutluk'ta Vatikan benzeri 'Bektaşi devleti' kurulacak

Arnavutluk, Tiran’da Bektaşi tarikatına dayanan bir mikro devlet kurmayı planlıyor. Vatikan benzeri bu devlette, 'hoşgörü ve dini özgürlüğün' esas alınacağı bildirildi. Başbakan Rama, bu projenin 'İslam’ın daha hoşgörülü bir versiyonunu' dünyaya tanıtmayı amaçladığını belirtiyor.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Arnavutluk, Tiran’da Bektaşi tarikatı üzerine inşa edilecek bağımsız bir mikro devlet kurma hazırlığında. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, kurulacak devletin 'İslam’ın hoşgörülü bir yorumunu' temsil edeceğini açıkladı. Proje, 'Vatikan modeli'ni örnek alarak egemen bir devlet yapısı oluşturmayı hedefliyor. 109 dönümlük bir alana kurulacak olan Bektaşi devleti, 'dini özgürlükleri' ve 'hoşgörüyü' esas alacak.

Rama, yeni kurulacak devletin, Bektaşi tarikatının inanç ve öğretileri üzerine inşa edileceğini belirtti. Planın hayata geçmesiyle bu mikro devlet, Vatikan benzeri bir modelle yönetilecek ve 'dünyanın en küçük devleti' olacak.

Amerikan New York Times(NYT) gazetesine açıklama yapan Rama, kurulacak devletin 'Arnavutluk’un gurur duyduğu İslam'ın hoşgörülü bir versiyonunu teşvik etmeyi' amaçladığını söyledi. 

Planların önümüzdeki yıl açıklanacağı belirtilirken, Arnavutluk’un bu projeyle bölgedeki dini çeşitliliği vurgulamak istediği ifade ediliyor.

Öte yandan NYT'de, mezhepsel sebeplerle İran,'ın projeye karşı çıkabileceği yorumu yapıldı. Edi Rama, İran’dan gelebilecek tepkilere aldırış etmediğini belirtti. 2022’de Arnavutluk’a yapılan siber saldırılar sonrası İran’la diplomatik ilişkiler kesilmişti. Bektaşi devleti projesiyle İran'la ilişkilerin daha da gerilemesi olası görünüyor.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama

'VATİKAN MODELİ' İÇİN YASA HAZIRLANIYOR

Başkent Tiran’da 109 dönümlük bir arazi üzerine kurulacak olan devlet, Vatikan gibi kendi idaresine ve pasaportuna sahip olacak. Hukuk uzmanlarından oluşan bir ekip, yeni devletin egemenliğini tanımlayan yasa tasarısını hazırlıyor. 

Tasarı, Rama’nın Sosyalist Parti'si tarafından kontrol edilen parlamento tarafından onaylanmak zorunda. Ancak, hangi ülkelerin bu mikro devleti tanıyacağı henüz belirsiz.

Arnavutluk, dünyada Bektaşi inancının en güçlü ve yaygın olduğu ülkelerden birisi

'BEKTAŞİ DEVLETİ'NİN YAPISI NASIL OLACAK?

Yeni devletin başkanlığını, 'Baba Mondi' olarak bilinen Bektaşi lideri Edmond Brahimaj üstlenecek. Baba Mondi, devletin hoşgörü temellerine dayalı bir sistemle yönetileceğini belirtti. 

Bektaşi devleti, geleneksel İslam kurallarından farklı olarak alkol yasağı uygulamayacak ve kadınların giyim tarzına müdahale edilmeyecek. Ayrıca, yaşam tarzı üzerinde herhangi bir kısıtlama olmayacak.

Bektaşi devleti için küçük bir istihbarat birimi kurulacak, ancak bir ordu, sınır muhafızları ya da mahkemeler bulunmayacak. 

Pasaport rengi olarak ise İslam’la özdeşleşen 'yeşil' tercih edilecek. Baba Mondi, 'Bir devleti hak ediyoruz. İslam hakkında gerçeği söyleyen biziz' diyerek, Bektaşi tarikatının bu devlete olan ihtiyacını vurguladı.

Bektaşi lideri Edmond Brahimaj 

BEKTAŞİLİK NEDİR?

Bektaşilik, İslam’ın tasavvufi bir yorumu olarak, Allah’ın varlığına, Kuran’ın hak kitap olduğuna ve Hazreti Muhammed’in son peygamber olduğuna inanır. Hazreti Ali’yi velilerin ilk halkası olarak kabul eder. 

Bektaşilik, 13. yüzyılda Anadolu’da Hacı Bektaş-ı Veli’nin öğretileriyle yayılmıştır ve günümüzde Arnavutluk’ta önemli bir yer tutmaktadır.

Arnavutluk’un Bektaşi devleti projesi, dünya çapında dikkat çekmeye devam ediyor. Projenin başarılı olup olmayacağı ise uluslararası camiada nasıl karşılanacağına bağlı.

Bektaşi liderleri, devlet kurulması kararını 'haklarını' aldıkları şeklinde yorumladı