Avrupa'da 'savaş ekonomisi' çağrısı: 'Sıra bize gelir'

Avrupa Komisyonu Başkanı Charles Michel, Avrupa ülkelerine silah ve cephane üretimlerini artırma çağrısı yaptı.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Charles Michel pazartesi günü yaptığı açıklamada, AB'nin Ukrayna'ya Rusya ile olan ihtilafında yardımcı olmak için askeri stratejisini gözden geçirmesi ve savunma üretimini büyük ölçüde artırması gerektiğini söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı, Kiev'in mühimmat sıkıntısı konusunda giderek daha fazla uyarıda bulunduğu bir dönemde bu açıklamayı yaptı.

La Libre Belgique gazetesi ve Euractiv web sitesi tarafından yayınlanan köşe yazısında Michel, Moskova'nın  'Avrupa kıtasına ve küresel güvenliğe yönelik ciddi bir askeri tehdit olduğunu' iddia etti. ” 

Michel, "Eğer AB'nin tepkisi doğru olmazsa ve Ukrayna'ya Rusya'yı durduracak yeterli desteği vermezsek sıra bize gelir" diye ekledi. 

Avrupa Konseyi Başkanı, "Avrupa onlarca yıldır güvenliğimize ve savunmamıza yeterince yatırım yapmadı ve şimdi acilen stratejik güvenlik zihniyetine yönelik düşüncemizde radikal ve geri dönüşü olmayan bir değişime ihtiyaç duyuyoruz" ifadelerini kullandı. 

AB bloğundaki ülkelerin savunma üretiminin, Ukrayna ihtilafının başladığı Şubat 2022'den bu yana %50 arttığını söyleyen Michel, bloğun "gelecek yılın sonuna kadar mühimmat üretimini iki katına çıkararak yıllık 2 milyon mermiyi geçeceğini" ekledi.

Uluslararası basında Michel'in yazısına dair yer verilen yorumlarda, AB'nin kısmen bir 'savaş ekonomisi' uygulamaya başladığı görüşlerine de yer verildi.