Avrupa'da yeni salgın hastalık yayılıyor: 'Papağan humması' beş can aldı

Avrupa'da 'papağan humması' salgını beş kişinin ölümüne yol açtı.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada, papağan humması olarak da bilinen bakteriyel bir enfeksiyon olan ölümcül psittakoz salgınının birçok Avrupa ülkesinde yaşayan insanları etkilediğini söyledi. İlk olarak 2023'te farkedilen salgında şu ana kadar beş kişinin öldüğünü açıkladı.

Salı günü yaptığı açıklamada DSÖ, 27 Şubat itibarıyla bu salgınla ilgili doğrulanmış 23 vaka bulunduğunu ancak halk sağlığı yetkililerinin vaka sayısının aslında çok daha yüksek olduğundan şüphelendiğini söyledi. 

Danimarka'da papağan humması nedeniyle 17 kişi hastaneye kaldırıldı. Hastaneye yatan 17 kişiden 15'inin tedavi sürecinde durumu ağırlaşırken, 4 hasta hayatını kaybetti.

PAPAĞAN HUMMASI NEDİR?

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre insanlar genellikle enfekte bir kuşun salgı bezlerindeki tozu soluyarak papağan ateşine yakalanıyor . İnsanlar ayrıca bir kuşun onları ısırması veya gagadan ağza temas yoluyla da hastalanabilirler. Hastalık, enfekte hayvanların yenilmesi yoluyla bulaşmıyor.

Papağan ateşine yakalanan çoğu insan, hasta bir kuşa maruz kaldıktan beş ila 14 gün sonra başlayan ve baş ağrısı, kas ağrısı, kuru öksürük, ateş ve titremeyi içerebilen hafif bir hastalığa sahiptir. Antibiyotikler enfeksiyonu tedavi edebilir ve insanlar için nadiren ölümcül olur.

Tipik olarak her yıl bu hastalıktan iki vakanın görüldüğü Avusturya, 2023'te 14, bu yıl ise 4 Mart itibarıyla dört vaka daha bildirdi. Vakaların birbiriyle alakası yok ve kişilerin hiçbiri yurt dışına seyahat ettiğini veya yabani kuşlarla temas ettiğini bildirmedi. .