Avrupa’daki o bölge Rusya’ya katılmak istiyor: Savaş yayılabilir
Moldova’nın Transdinyester bölgesi, 28 Şubat’ta yapacağı oylamayla Rusya’ya katılmayı tartışacak.
12punto
12PUNTO DIŞ HABERLER
Transdinyester bölgesinde milletvekilleri, belediye başkanları ve ‘her düzeyden ve bölgeden temsilcinin’ katılacağı bir meclis toplantısı düzenlenecek. 28 Şubat’ta yapılacak toplantı öncesi bölgede tansiyon son derece yüksek.
Ülkede ekonominin kötüye gitmesi, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları birbirini kovalarken son olarak çiftçi protestoları baş göstermişti. Avrupa basınında yapılan değerlendirmelerde, Moldova yönetimi ‘etkisiz’ olarak tanımlanmıştı. Moldova’da ekonomik ve siyasi karmaşa sürerken, Transdinyester bölgesindeki ayrılıkçı yönetim, 28 Şubat’ta ‘ülkenin geleceğiyle ilgili çok önemli bir kongre düzenleneceğini’ duyurdu.
Moldova’da Transdinyesterlilerin bağımsızlık talebiyle geçen sene yaptığı protestolar polis tarafından bastırılmış, Moldova hükümeti çıkan olaylardan Rusya’yı sorumlu tutmuştu.
Transdinyester yönetiminin basına yaptığı açıklamalara göre, 16 Şubat’ta Transdinyesterliler bir kongre düzenlemek için Cumhurbaşkanı Vadim Krasnoselski’ye başvuruda bulundu. 19 Şubat’ta cumhurbaşkanı, meclise acilen toplanma çağrısı yaptı. Alınan karara göre, Transdinyester meclisi 28 Şubat’ta yerel temsilcilerin ve her kademeden seçilmiş devlet görevlilerinin katılacağı bir kongre düzenleyecek.
Kongrenin ne amaçla düzenleneceği açıklanmamıştı. Pravda gazetesine açıklama yapan Meclis Başkanı Aleksandr Korshunov, kongrenin sadece Rusya’ya değil bütün dünyaya hitap etmek için düzenlendiğini söyledi.
Öte yandan milletvekili Vadim Kravchuk, Tiraspol TV(TSV)’ye yaptığı açıklamada, kongrenin amacının Transdinyester’in Rusya’ya katılması için yapıldığını iddia etti.
UKRAYNA ‘TRANSDİNYESTER SAVAŞA DÂHİL OLURSA KARŞILIK VERİRİZ’ DEDİ
Transdinyester’in Rusya’ya katılması durumunda Ukrayna, batı sınırlarında da Rusya ile komşu olmuş olacak. Ukrayna, kongre kararının ardından arka arkaya açıklamalar yaptı. Ukrayna’ya göre kongre, Transdinyester’in kesin olarak Rusya’ya katılacağı anlamına gelmiyor. Buna karşın Kiev yönetimine göre kongre, ciddi bir tehlike oluşturuyor.
Kyivindependent’ın aktardığına göre, Ukraynalı yetkililer durumu çok yakından takip ediyor. Gazetenin haberinde adı açıklanmayan devlet kaynaklarına göre, Ukrayna’nın batıda yeni bir cephe açılması ihtimali için hazırlık yaptığı ileri sürülüyor.
Transdinyester Cumhurbaşkanı Krasnoselski, 22 Ocak’ta askeri tatbikatların hızlandırılması için orduya çağrı yapmıştı.
Ukrayna’nın özel elçisi Paun Rohovei, 19 Şubat’ta kongre kararının alınmasının ardından Moldova’da yoğun temaslarda bulunmaya başladı. Ancak gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin basına açıklama yapılmadı.
Transdinyester bölgesinde Rus askeri birlikleri hâlihazırda konuşlanmış vaziyette.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamalarda Transdinyester’in savaşa dahil olması halinde karşılık vereceklerini açıklamalarında vurguluyor.
PUTİN 29 ŞUBAT’TA MECLİSE HİTAP EDECEK
Transdinyester’de 28 Şubat’ta yapılacak kongrenin hazırlıkları sürerken, Moskova’da ise Putin’in 29 Şubat’ta meclise hitap edeceği açıklandı. Avrupa basını, Putin’in meclise hitap etmek için seçtiği tarihi ‘manidar’ olarak niteliyor. Transdinyester’in olası bir ‘entegrasyon’ talebinde bulunması durumunda, Putin’in 29 Şubat’ta mecliste yapacağı konuşmada meclise talebi kabul etme çağrısında bulunabileceği söyleniyor.
TRANSDİNYESTER’İN GEÇMİŞİ
Transdinyester, 1990’larda Sovyetler Birliği dağılırken bağımsızlığını ilan etmiş, ancak dünyadaki hiçbir ülke bölgenin bağımsızlığını tanımamıştı. 1992 yılında Moldova ve Transdinyester arasında çıkan savaşın ardından ateşkes anlaşması imzalanmış, o günden bu yana Moldova bölgede kontrolü sağlayamamıştı. Aradan geçen on yıllara rağmen, Transdinyester hala yasal statüsü belirsiz bir bölge. Buna karşın bölgenin kendi yasama, yürütme ve yargı organları bulunuyor.