Boeing'in uzay aracı astronotlar olmadan iniş yaptı: Teknik arıza sebebiyle geri döndü

Boeing'in Starliner uzay aracı, orijinal kalkış tarihinden aylar sonra ve haziran başında fırlatıldığında taşıdığı iki astronotu olmadan cuma günü geç saatlerde New Mexico çölüne indi.

12punto

12PUNTO DUŞ HABERLER

NASA'nın canlı yayınında yayınlanan görüntülere göre Starliner, Dünya'ya sorunsuz bir şekilde geri döndü ve görevinin kritik son aşamasını başarıyla tamamladı.

Uzay aracı, yaklaşık 27.400 km/sa (17.025 mil/sa) yörünge hızıyla saat 23:00 ET civarında atmosfere yeniden girdi. Yaklaşık 45 dakika sonra, inişini yavaşlatmak için paraşüt açan araç New Mexico'daki kurak bir çöl olan White Sands Uzay Limanı'na iniş yaptı.

NASA astronotları Suni Williams ve Butch Wilmore'un, Starliner'ın fırlatılmasından bir hafta sonra Haziran ayında Dünya'ya geri dönmeleri gerekiyordu. Ancak itici arızaları ve helyum sızıntıları uzay istasyonuna gidişlerini engelledi. Bunun yerine yılın geri kalanında ISS Uzay Üssü'ne giden astronotlar,  Şubat ayına kadar burada kalacaklar SpaceX Dragon uzay aracıyla geri dönecekler.

NASA yaptığı inceleme sonunda Williams ve Wilmore'u Starliner'a geri döndürmenin çok riskli olduğuna karar vermişti. 

DENEME UÇUŞLARINDA ARKA ARKAYA SORUNLAR YAŞANMIŞTI

Boeing'in ilk astronot uçuşu, gecikmeler ve aksiliklerle dolu bir yolculuk oldu. NASA'nın uzay mekikleri on yıldan fazla bir süre önce emekliye ayrıldıktan sonra, NASA yörünge taksi hizmeti için Boeing ve SpaceX ile anlaşmıştı. Boeing, 2019'da gemide hiç kimse olmadan yaptığı ilk test uçuşunda o kadar çok sorunla karşılaştı ki, testleri tekrarlamak zorunda kaldı. 2022'deki yeniden uçuşta daha da fazla kusur ortaya çıktı ve onarım faturası 1,5 milyar doları aştı.

Starliner, 6 Mayıs ve 1 Haziran'daki başarısız fırlatmaların ardından sorunlarla boğuştuktan ve daha önce servis modülünde helyum sızıntısı olduğuna dair raporlar sonucu yaşanan gecikmelerden sonra, nihayet 5 Haziran'da Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan fırlatılmıştı.

FIRLATILDIKTAN SONRA SORUNLAR TEKRAR ETTİ

İlk fırlatma denemesinde, roketin ikinci kısmında ve üst kısmındaki bir valfte bir sorun bulundu. Ayrıca, bir bilgisayar kalkıştan sadece üç dakika 50 saniye önce otomatik fırlatmayı tetikledi. Bu durum daha sonra fırlatma kontrol bilgisayarlarından birindeki topraklama sisteminde yaşanan güç kaynağı arızasına bağlandı.

Başarılı bir şekilde fırlatıldıktan sonra bile, helyum sızıntıları uzay aracını rahatsız etmeye devam etti. Starliner ISS'ye yaklaşırken de iki farklı helyum sızıntısı tespit edilmiş, NASA uzay aracının bu sorunlara rağmen sabit tutularak ISS Üssü'ne başarılı şekilde bağlanabildiğini duyurmuştu.