BRICS'in 'bir düzine yeni üye alacağı' iddia edildi: 'Rusya üye olacaklar listesi yapıyor'

Ekim ayında üyelik başvurularını değerlendirecek BRICS'in, başvuru yapan bir düzineye yakın ülkeyi birliğe kabul etmesi bekleniyor. Üyelik için başvuran ülkelerden Belarus, konuyla ilgili bir açıklama yaparak, birliğe kabul edilmeyi beklediklerini bildirdi.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

BRICS'in yıllık zirvesi 22-24 Ekim arasında Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenecek. Belarus Dışişleri Bakanı Maksim Rizhenkov, birliğe üye olacak ülkelerin bu toplantının ardından açıklanacağını dile getirdi.

New York'ta düzenlenen BM Genel Kurulu toplantıları sırasında konuşan Rizhenkov, BRICS'e en az 10 yeni üye eklenmesinin planlandığını belirtti. Belarus Dışişleri Bakanı, Belarus'un üyelik başvurusunun onaylanacağı konusunda 'iyimser' olduğunu da sözleri ekledi.

Ryzhenkov, RIA Novosti'ye verdiği demeçte, 'Hepimizin beklediği gibi, üyelik başvurusunda bulunanların birliğe kabulü Kazan zirvesinde gerçekleşecek' diye konuştu. 

Dışişleri Bakanı ayrıca 'Rusya, genişlemenin ilk dalgasında yer alacak ülkelerin listesini oluşturuyor' ifadelerini kullandı.

Belarus Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Lukaşeviç, bu ayın başlarında ülkesinin Cezayir, Bangladeş, Bahreyn, Bolivya, Venezuela, Vietnam, Küba, Honduras, Endonezya, Kazakistan, Kuveyt, Fas, Nijerya, Filistin, Senegal ve Tayland ile birlikte BRICS adaylarının ilk havuzunda yer aldığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda

TÜRKİYE'DE BRICS'E ÜYE OLMAK İSTİYOR

Türkiye, Zimbabve ve Burkina Faso gibi birkaç başka ülke de birliğe katılma niyetlerini bildirmişti. Türkiye'nin BRICS'e üyelik süreci, diğer başvuran ülkeler gibi Ekim ayında yapılacak toplantı sonucunda netlik kazanacak.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un son açıklamasına göre, Türkiye'nin BRICS'e üyelik süreci 'ciddi' görünüyor. 

2006'da Rusya, Çin, Hindistan ve Brezilya tarafından kurulan örgüt, 2011'de Güney Afrika'yı üye olarak kabul etti. Bu yılın başlarında, İran, Mısır, Etiyopya ve BAE'de birliğe kabul edildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Eylül ayının başlarında düzenlenen üst düzey bir BRICS toplantısında, şimdiye kadar en az 34 ülkenin birliğe katılma niyetlerini beyan ettiğini belirtmişti.

Putin'in açıklamalarına göre BRICS, üye ülkelerin arasında özel bir ticari mekanizma geliştirilmesi içinde çalıştıklarını kaydetmişti. 

Rusya Devlet Başkanı, bu girişimle ilgili 'Üye ülkelerin tüm dış ticaretinin etkili ve bağımsız bir şekilde sürdürülebilmesi için gerekli koşullar yaratılacak' diye konuşmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (solda) ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping

IMF, BRICS'IN GENİŞLEMESİNE DESTEK VERİYOR

Uluslararası Para Fonu (IMF) sözcüsü Julie Kozack, Eylül ayında yaptığı açıklamada BRICS'in genişlemesinin 'teşvik edilmesi gerektiğini' belirterek, grubun büyümesinin küresel çapta faydalı olabileceğini söyledi.

BRICS ülkeleri şu anda dünya nüfusunun yaklaşık %46'sına denk geliyor. Küresel finans kuruluşlarının tahminlerine göre, üye ülkelerin ekonomileri küresel GSYİH'nın %36'sından fazlasını ve satın alma gücü paritesine göre dünya GSYİH'sının üçte birinden fazlasını oluşturuyor.