Dinin oy tercihleri üzerindeki etkisi ne? Dikkat çeken Türkiye ayrıntısı
Pew Araştırma Merkezi(PRC)'nin yaptığı araştırmanın sonucuna göre, din ve siyaset ilişkisi gelecekte artarak devam edecek. Araştırma sonuçları, seçmenlerin oy tercihlerinde adayların dini söylemlerinin ve kimliklerinin önemli olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma ayrıca Türkiye'de elde edilen sonuçlara da dikkat çekiyor.
12punto
12PUNTO DIŞ HABERLER
ABD'li düşünce kuruluşu Pew Araştırma Merkezi(PRC), yakın zamanda 35 ülkede yaptığı bir araştırmada, siyasi liderlerin dini yönelimlerinin seçmenlerin oy tercihleri açısından hala çok önemli olduğunu ortaya çıkardı. Dünya nüfusunun yaklaşık %84'ü belirli bir dine mensup ve Pew Araştırma Merkezi'ne göre bu sayının 2060 yılına kadar %87,6'ya çıkması bekleniyor.
PRC anketine göre, din ve siyaset ilişkisinin en güçlü olduğu ülkelerin tamamını Asya kıtasında yer alıyor. Listenin başında Bangladeş (%91) ve Endonezya (%90) yer alırken, onları Afrika ülkeleri takip ediyor.
Pew'in kıdemli araştırmacısı Jonathan Evans, Euronews'e yaptığı açıklamada, 'ABD'de ve başka ülkelerde, insanların dini kimliklerinin veya dini uygulamalarının sıklıkla siyasi görüşlerine veya siyasi kimliklerine bağlı olduğunu görüyoruz' ifadesini kullandı.
Öte yandan Avrupa'nın birçok ülkesinde ve Ortadoğu'da da yüksek oranlar gözlenen ülkeler var.
ARAŞTIRMADA TÜRKİYE'DEN ÖZELLİKLE BAHSEDİLİYOR
Araştırma sonuçlarında, Avrupa'da ve Ortadoğu'da din-siyaset bağının yüksek olduğu ülkelerden bahsedilirken, Türkiye'de ortaya çıkan sonuçlar örnek olarak veriliyor.
PRC anketine göre Türkiye'de katılımcıların %69'u, liderlerinin aynı dini inançlara sahip olmasının önemli olduğuna inanıyor. İsrail'de ise bu oran %55.
Avrupa'da en yüksek oranların doğuda görüldüğüne de dikkat çekiliyor. Polonya (%52), Yunanistan (%42) ve Macaristan (%40), Avrupa'da din ve siyaset ilişkisinin en güçlü olduğu ülkeler olarak başı çekiyor.
En düşük oranlar ise Batı ve Kuzey Avrupa'da görülüyor.
Hollanda'da katılımcıların yalnızca %15'i liderlerinin kendileriyle aynı dine mensup olmasını önemsiyor. Bu oran Fransa'da %17, İspanya'da %18, İngiltere'de %22 ve Almanya'da %23 olarak kayda geçiyor.
Avrupa'nın en büyük ekonomileri arasında en yüksek orana sahip ülke ise yüzde 30 ile İtalya.
Evans açıklamasında Avrupa'daki sonuçlara dikkat çekerek şunları dile getirdi:
'Doğu ve Batı Avrupa arasında birçok konuda bir ayrım olduğunu gördük. Doğu Avrupa'daki insanların, dinin hayatlarında çok önemli olduğunu söyleyerek, siyasetçilerin dini görüşlerinden bazılarını benimseme olasılıklarının daha yüksek olduğunu bulduk.'
Evans, ''Siyasi yelpazenin sağ ucuyla özdeşleşen kişiler, 'Liderimin benimkilerle aynı dini inançlara sahip olması veya benimkilerden farklı olsa bile güçlü dini inançlara sahip olması önemlidir' gibi ifadeler söylemeye daha yatkın'' diye konuştu.