Fanatik Yahudiler Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi
İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, 2 bin 250 fanatik Yahudiyle birlikte Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya polis koruması altında baskın düzenledi.
İHA
İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Necef ve Celile Kalkınma Bakanı Yitzhak Wasserlauf ve Likud Partisi Milletvekili Amit Halevi’nin de aralarında bulunduğu 2 bin 250 fanatik Yahudi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskın yaptı.
Baskının, Süleyman Mabedi’nin yıkılışının yıl dönümü ve "Tişa BeAv" matem günü dolayısıyla gerçekleştirildiği belirtildi. Fanatik grup, polis koruması altında Talmud ritüellerini gerçekleştirdi ve avluda sloganlar atarak marşlar söyledi. O sırada Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya girişi engellendi.
YAHUDİLERİN İBADETİNE İZİN VERİLMELİ
Baskın sonrası açıklama yapan Ben-Gvir, "Buranın (Mescid-i Aksa’nın) idaresi ve egemenliğiyle ilgili çok önemli ilerlemeler var. Politikamız, burada Yahudilerin ibadet etmelerine izin vermektir" dedi. Ayrıca, 15 Ağustos’ta İsrail ile Hamas arasında gerçekleştirilecek ateşkes müzakerelerine de değinen Ben-Gvir, "Müzakerelere gitmemeliyiz, bunun yerine Hamas’ı yenilgiye uğratmalı ve ona diz çöktürmeliyiz" ifadelerini kullandı.
ÇEVRE ÜLKELERDEN TEPKİ GELDİ
Ürdün Dışişleri Bakanlığı, fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa baskınını kınayarak, bu eylemin uluslararası hukukun ve Kudüs’ün tarihi ve yasal statüsünün açık bir ihlali olduğunu belirtti. Açıklamada, İsrail’in işgal altındaki Kudüs üzerinde hiçbir egemenliği yoktur" denildi. Mısır Dışişleri Bakanlığı da baskını kınayan bir açıklama yaparak, bu tür kışkırtıcı eylemlerin bölgedeki statükoyu ihlal ettiğini ve uluslararası toplumu bu ihlallerle mücadelede aktif bir rol oynamaya çağırdı.
MESCİD-İ AKSA'NIN STATÜSÜ
Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında imzalanan anlaşmaya göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığı’na bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi’nin himayesinde bulunuyor. Sadece Müslümanların ibadet edebildiği Mescid-i Aksa’ya diğer dinlerin mensupları ise yalnızca “ziyaret” için giriş yapabiliyor.