Fas'taki dev kumul 13 bin yıllık!

İngiliz araştırmacılar, Fas'taki "Lala Lallia" adlı yıldız şeklindeki dev kumulun 13 bin yıl önce oluştuğunu keşfetti. Kumulun yaşı, "lüminesans tarihleme" tekniği kullanılarak kum tanelerinin en son ne zaman güneş ışığına maruz kaldığı belirlenerek hesaplandı.

12punto

İngiltere'den araştırmacılar, Fas'taki "Lala Lallia" adlı yıldız şeklindeki dev kumulun oluşumunun yaklaşık 13 bin yıl öncesine kadar dayandığını tespit etti.

BBC'nin haberine göre Araştırmacılar, Aberystwyth Üniversitesi ve Londra Üniversitesi'nden oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilen çalışmada, Fas'ın doğusundaki bu dev kumul üzerinde detaylı bir inceleme yaptılar.

Kumulların yaşını belirlemek için "lüminesans tarihleme" tekniğini kullanan araştırmacılar, laboratuvarda kırmızı ışık altında kum örneklerini inceleyerek kum tanelerinin en son ne zaman güneş ışığına maruz kaldığını tespit etmeye çalıştılar.

Araştırmacılar, yaklaşık 100 metre yükseklikte ve 700 metre genişliğindeki Lala Lallia'nın oluşumunun yaklaşık 13 bin yıl öncesine kadar uzandığını belirlediler. Ayrıca, kumulun oluşumundan sonra neredeyse 8 bin yıl boyunca büyümediğini, ancak daha sonra hızla genişleyip batıya doğru hareket ettiğini tespit ettiler.

Araştırmacılardan Profesör Geoff Duller, kumulun yaşının hesaplanmasına ilişkin olarak, "Karanlık laboratuvarımızda bu kum tanelerinden ışık görüyoruz. Işık ne kadar parlaksa, tortu taneleri o kadar yaşlıdır ve daha uzun süredir (kuma) gömülmüşlerdir" şeklinde konuştu.

Araştırmanın sonuçları, "Scientific Reports" dergisinde yayımlandı.