Fransa, Nijer'den çekildi, bölgedeki güvenlik dengesi değişti

Nijer'de 26 Temmuz'da askerin yönetime el koymasının ardından Fransa ile ilişkiler gerginleşmişti. Askeri hükümet, Fransa ile tüm askeri anlaşmaları feshetti ve Fransız askerlerinin bir an evvel ülkeden ayrılmasını talep etti. Fransa, askeri hükümetin bu talebini bir süre göz ardı etti ancak büyükelçi krizinden sonra geri adım attı ve Nijer'den çekilme kararı aldı.

AA

Fransa, Nijer'deki Büyükelçiliğini kapattı ve ülkedeki tüm askerlerini çekti. Bu karar, Nijer'de 26 Temmuz'da askerin yönetime el koymasının ardından yaşanan gerilim sonrasında alındı. Nijer'deki askeri hükümet, Fransa ile tüm askeri anlaşmaları feshetmiş ve Fransız askerlerinin ülkeden ayrılmasını talep etmişti.

Büyükelçi kriziyle birlikte gerginlik artarken, Fransız askerlerinin bulunduğu üslerin giriş-çıkışlarını kontrol etme ve gıda girişini engelleme gibi önlemler alınmıştı. Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte, istenmeyen kişi ilan edilmiş ve bu durum benzeri görülmemiş bir diplomatik krize neden olmuştu.

Fransa'nın geri adım atmasıyla büyükelçilik kapatıldı ve Fransız askerleri ülkeden çekildi. Bu durum, Nijer ile Fransa arasındaki ilişkilerde köklü bir değişikliğe işaret etti. Fransa'nın, Nijer'den çekilme kararı almasının ardında Nijer'deki askeri hükümetin talepleri ve artan gerilim etkili oldu.