Güneş kremi kullanan çocuklarda hormon bozucu toksin seviyeleri daha yüksek: Yeni araştırma yayınlandı

Yeni yayınlanan bir araştırma, kişisel bakım ürünleri kullanan çocuklarda, üreme ve metabolik hastalıklarla bağlantılı olan 'ftalat'ların daha fazla olduğunu tespit etti.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Yeni bir araştırma, güneş kremi, losyon, sabun ve saç bakım ürünleri gibi kişisel bakım ürünlerini daha fazla kullanan çocukların vücutlarında, daha yüksek seviyelerde toksik ftalat bulunduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmada dört ila sekiz yaşındaki çocukların 600'den fazla idrar örneği kontrol edildi. 

Çalışmanın başyazarı ve George Mason Üniversitesi araştırmacısı Michael Bloom, çalışmanın bulgularının 'endişe verici' olduğunu söyledi.

Bloom, 'Sonuçlar, çocuklarda cilt bakım ürünlerinin kullanımının bu kimyasallara maruz kalmalarına yol açtığını gösteriyor' diyerek, 'Kesinlikle endişe yaratan bir diğer şey de, (çocukların) bu ürünleri sıklıkla ve uzun süreler boyunca kullanma eğiliminde olmasıdır' ifadesini kullandı.

Bloom, çocukların kişisel bakım ürünlerindeki kimyasallara maruz kalmasıyla ilgili çok az çalışma olduğu bilgisini de verdi.

'FTALAT' NEDİR?

Ftalatlar; hormon üretimini etkileyen ve üreme, bağışıklık sistemi ve metabolik hastalıklarla bağlantılı olan, son derece toksik endokrin bozuculardır. Ayrıca çocukların davranışlarını ve öğrenme yeteneklerini etkileyen gelişimsel toksik maddeler olarak kabul edilirler.

Bu toksik madde, plastik kaplarda yaygın olarak kullanılan bir endüstriyel üründür. Birçok şirket bunları kişisel bakım ürünlerine, koku eklemek veya stabilizatör bileşen olarak katar. Ftalatlar plastik kaplardan kişisel bakım ürünlerine geçebilir ve yakın zamanda yapılan testler bunların yiyecek ve ilaçları yaygın olarak kirlettiğini de bulmuştur.

Çocuklar ftalatları maruz kalırken savunmasızdır çünkü vücut ağırlıklarına göre cilt yüzeyleri azdır. Aynı zamanda, metabolik sistemleri bileşikleri işlemeye yardımcı olmak için tam olarak gelişmemiş olabilir. 

Vücut bu kimyasalları hızla yok etse de, insanlar bunlara o kadar yüksek seviyede ve çok çeşitli yollarla maruz kalıyor ki, ftalatlar sağlık açısından risk oluşturuyor.

Bloom bu durumla ilgili şunları kaydetti:

'Bizi bu kimyasallara maruz kalmaya yatkın hale getiren alışkanlıklar, losyon kullanımı gibi, genellikle rutin olma eğilimindedir, bu nedenle genellikle bir dozu ortadan kaldırdığımızda... ertesi sabah losyon sürme ihtiyacı hissederiz.'

DAHA UCUZ ÜRÜNLERDE ZARARLI MADDE ORANI DAHA YÜKSEK

Ayrıca çalışmada daha ucuz ürünlerin, yüksek seviyelerde ftalat içerme olasılıklarının daha fazla olduğu farkedildi.

Araştırmacılar bu durumun nedenini, ürünlerin daha uzun süre plastik bir tüp içerisinde kalmış olmaları ve 'büyük ihtimalle' daha yüksek ısıya maruz kalmış olmalarına bağlıyor. Bu iki sorun da kimyasalların daha hızlı bir şekilde yayılmasına neden oluyor.

Nemlendiriciler veya güneş kremleri gibi losyonların ve yağların kullanımı çocuklarda yüksek seviye ftalat oranlarına rastlanmasıyla ilişkilendirildi. Önceki 24 saat içinde losyon kullandığını bildirenlerde, plastikten losyonlara geçen ftalat türünün yüksek oranda bulunduğu tespit edildi.

Saç yağı kullanan çocukların kanında ise yüksek dozda ftalat bulunması, ürünlere kasıtlı olarak ftalat eklenmesiyle güçlü bir şekilde ilişkilendirildi.