Harris ve Trump son ABD seçim anketlerinde kafa kafaya gidiyor: Kritik eyaletlerde fark kapanıyor

ABD'de yapılan son seçim anketlerinde, cumhuriyetçilerin adayı Trump'a olan desteğin, ABD Başkanı Joe Biden'ın yarıştan çekilmesinden bu yana azalmaya başladığı tespit edildi. Trump ve demokrat aday Harris, hemen hemen bütün eyaletlerde başa baş bir yarış sürdürüyor.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

New York Times(NYT) ve Siena College tarafından yürütülen ulusal bir ankete göre, Donald Trump ve Kamala Harris seçim kampanyasının son haftalarına doğru fiilen berabere gidiyorlar. Bu durum, Salı günü yapılacak başkanlık tartışmasının heyecanını artırıyor.

Pazar günü yayınlanan ankete göre Trump, Harris'e karşı 48'e 47 oy oranıyla bir puanlık üstünlüğe sahip. Bir puanlık fark, anketin yüzde 3'lük hata payı içerisinde kalıyor. Bu da 5 Kasım'daki seçimlerde her iki adayın da kazanmasının mümkün olduğu anlamına geliyor.

Ayrıca, CBS/YouGov'un Pazar günü gerçekleştirdiği bir anket, kilit eyaletlerde de benzer şekilde sıkı bir yarış olduğunu gösterdi; Harris, Michigan'da (%50-%49) ve Wisconsin'de (%51-%49) az farkla önde giderken, Pennsylvania'da iki adayın oy oranı eşit gözüküyor.

Trump kampanyası, Demokrat Başkan Joe Biden'ın temmuz ayında yarıştan çekilmesinden sonraki haftalarda nispeten inişli çıkışlı bir dönem geçirirken, en son anketler, Trump'ı destekleyen tabanın konsolide olarak cumhuriyetçi adaya desteğini sürdürdüğünü gösteriyor.

NYT anketi, seçmenlerin Harris hakkında daha fazla bilgi edinmeye ihtiyaç duyduklarını, Trump hakkındaki görüşlerinin ise büyük ölçüde belirlenmiş olduğunu gösterdi. Ankette, olası seçmenlerin %28'i Demokrat aday hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını söylerken, yalnızca %9'u Trump hakkında aynı şeyi söyledi.

The Guardian'ın değerlendirmesine göre anketler, Salı günü yapılacak başkanlık tartışmasının seçim için kritik bir an olabileceğini gösteriyor. Gazete ayrıca şu değerlendirmede bulunuyor:

'Harris, Trump ile 90 dakika boyunca tartışırken planladığı politikalar hakkında daha fazla ayrıntı verme fırsatına sahip olacak. Yarış o kadar yakın ki, her iki aday için de marjinal bir grubun vereceği destek bile önemli olacaktır.'

Son anketin ardından Harris'in seçim kampanyası başkanı Jen O'Malley Dillon, Pazar günü destekçilerine gönderdiği e-postada şunları söyledi: 

'Başkan yardımcısı Harris'in ilk günden beri söylediği gibi, bu yarışta haksızlığa uğrayan(lobi gruplarını, konvansiyonel medyayı ve anketleri kastediyor) biziz. Bu Kasım ayında kazandığımızdan emin olmak için yapmamız gereken çok iş var ve bunun için agresif bir şekilde para toplamaya devam etmemiz gerekecek.'

'Seçim kurulu Cumhuriyetçilere fayda sağlıyor. Biden-Harris kampanyasının tarihteki herhangi bir aday ikilisinden daha fazla oy kazandığı 2020'de bile, seçim çekişmeli eyaletlerde yaklaşık 45.000 oy farka düştü. Bu Kasım ayında, farkların benzer şekilde çok ince olmasını bekliyoruz. Her bir oy kritik.'

SEÇMENLER TRUMP'IN AKIL SAĞLIĞINA ŞÜPHEYLE YAKLAŞIYOR

CBS anketinde, seçmenlere başkanlık yapabilecek zihinsel ve bilişsel sağlığa sahip olanlar sorulduğunda Harris, Trump'a karşı iki haneli bir farkla öndeydi. Katılımcıların %71'i Trump'ın başkan yardımcısı hakkındaki yorumlarını beğenmediğini ve bunları aşağılayıcı bulduğunu belirtti.

Ancak ekonomi ve enflasyonun seçmenlerin Harris'e karşı Trump'ı destekleme niyetinde önemli bir etken olduğu anketlerde ortaya çıktı. Beyaz, üniversite mezunu olmayan seçmenler arasında Trump, işçi sınıfı insanlara ekonomik fırsatlar sağlaması nedeniyle yaygın olarak tercih edildi (%53-%27).

Seçimin galibini belirlemesi muhtemel yedi önemli salıncak eyaletteki anketler de yarışın çok yakın geçtiğini gösterdi. Son ankette Harris, Wisconsin'de (%50-%47), Michigan'da (%49-%47) ve Pennsylvania'da (%49-%48) Trump'a karşı az bir farkla önde.

Geçtiğimiz ay sadece bu kritik eyaletlere odaklanan NYT/Siena tarafından yapılan ayrı bir anket, Harris'in Trump'a karşı dört puanlık bir farkla, %50'ye %46 oranında önde olduğunu gösterdi.

Harris, yaz aylarında Demokrat Parti'nin toplantısında Biden'ın yerini aldığından beri seçim çalışmalarına yoğun bir şekilde katılıyor, ancak Harris kampanyasında medya görünürlüğünü kısıtladı ve röportajları en aza indirdi. Harris medya odaklı bir kampanya süreci yerine, seçim bölgelerinde seçmenlerle doğrudan temas ettiği bir kampanyayı tercih ediyor.