Hindistan dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olma yolunda: 'Geleceğin ekonomik devi'
Güney Asya ülkesinde GSYİH'nın on yılın sonunda 10 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
12punto
12PUNTO DIŞ HABERLER
Yayınlanan bir rapora göre Hindistan, 2031'e kadar dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olma yolunda ilerliyor. Ülke, şu anda ABD, Çin, Japonya ve Almanya'nın ardından dünyanın beşinci büyük ekonomisi. Analistler, Hindistan'ın bu on yılın sonunda 10 trilyon dolarlık bir ekonomi olmasını bekliyor.
Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu S&P, son raporunda Hindistan için yıllık %6,7 GSYİH büyümesi öngörüyor. Hükümet verilerine göre GSYİH, 2023-24 mali yılında %8,2 ve bir önceki mali yılda %7,2 oranında artarak, Hindistan'ın dünyanın en büyük ekonomileri arasındaki konumunu sağlamlaştırdı.
YAPAY ZEKA PAZARINDA HİNDİSTAN ÖNE ÇIKIYOR
S&P, ayrıca yapay zekanın gelecekte önemli sektörlerde kritik bir rol oynayacağını belirtti. Ulusal Yazılım ve Hizmet Şirketleri Birliği NASSCOM'a göre Hindistan'daki yapay zeka pazarının 2027'ye kadar 17 milyar ila 22 milyar dolar arasında büyümesi bekleniyor.
Raporda, GSYH'ye yüzde 18 katkı sağlayan ve nüfusun yüzde 47'sinin geçimini sağlayan tarım sektörü, 'altyapı ve üretkenliği artırmak' için ileri teknolojilere ve yeni politikalara güvenmeli diye yazıldı.
Hindistan, yetişmiş insan gücü ve sektöre yapılan yatırımlar sayesinde yapay zeka alanındaki en önemli ülkeler arasında yer alıyor.
Alalytics India Magazine'e göre, Hindistan 'geleceğin ekonomik devlerinden biri' olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Hindistan'da yapay zeka marketinin büyüklüğü(milyar dolar/yıl) Kaynak:Analytics India Magazine
DÜNYA BANKASI VE IMF'TE RAPORLARINI GÜNCELLEDİ
Dünya Bankası(WB), bu ayın başlarında Hindistan için büyüme tahminini %6,6'dan %7'ye yükseltmişti. WB'nin bu revizyonu, özel tüketimin artması ve ülkeye yatırım gelmesi gibi faktörler sayesinde Hint ekonomisinin genişleyebileceği beklentisi bulunduğuna işaret ediyor.
Raporda, ekonominin dayanıklılık göstermesine rağmen, 2030 yılına kadar 1 trilyon dolarlık mal ihracatı gibi iddialı bir hedefe ulaşmanın, stratejik çeşitlendirme ve küresel değer zincirlerine daha fazla entegrasyon gerektireceği belirtiliyor.
IMF'te daha önce Hindistan için büyüme beklentisini yüzde 7 olarak revize etmişti. IMF, bu karara yol açan temel faktör olarak 'özel tüketimdeki önemli artışın' altını çizmişti.
S&P'ye göre Hindistan, yapay zeka piyasasında ABD ve Çin'le beraber en iddialı ülkelerden birisi
FİNANS KURULUŞLARI, HİNDİSTAN'DAKİ ALTYAPI YETERSİZLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ
S&P, Hindistan'ın büyümeyi sürdürebilmesi için iş ilişkilerini ve lojistik altyapısını geliştirmesi gerektiğini vurguluyor.
Kredi derecelendirme kuruluşu ayrıca, özel sektör yatırımlarını artırması ve kamu sermayesine olan bağımlılığı azaltmak için ülkenin reformlar yapması gerektiğini belirtiyor.
IMF'te daha önce, Hindistan'ın artan ihracatı karşılayabilmek için liman ve kıyı şeridi altyapısını geliştirmeye odaklanması gerektiğini kaydetmişti.