Hindistan'da ilk M-Çiçeği vakası tespit edildi

Dubai'den dönen 38 yaşındaki bir kişide M-çiçeği virüsü tespit edilmesiyle Hindistan'da ilk vaka kaydedildi. Virüsün yüksek bulaşıcılığı nedeniyle temaslı kişiler gözlem altında tutuluyor. Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'daki salgının ardından dünya genelinde vakaların arttığını duyurmuştu

İHA

Hindistan'da, Dubai'den dönen 38 yaşındaki bir bireyde M-çiçeği virüsü tespit edildi. Bu durum, ülkede kaydedilen ilk M-çiçeği vakası olarak kaydedildi. Yetkililer, virüsün tespit edildiği kişinin Kerala eyaletinde yaşadığını duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M-çiçeği virüsünün Afrika'daki salgın nedeniyle acil durum ilan ettiği Ağustos ayından bu yana İsveç, Tayland ve Pakistan dahil olmak üzere farklı ülkelerde yayılmaya başladığını bildirmişti. DSÖ, bu yıl içerisinde çoğunluğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde olmak üzere 30 bin şüpheli M-çiçeği vakası tespit edildiğini açıkladı.

Hindistan'daki vaka ile ilgili olarak, virüsün tespit edildiği kişi hastaneye kaldırıldı ve sağlık yetkilileri, temas ettiği kişileri gözlem altına aldı. Gözlem altında tutulan 29 kişi, virüsün bulaştığı kişinin arkadaşları ve aile bireylerinden oluşurken, aynı uçakta bulunan 37 yolcunun da semptom göstermediği bildirildi.

Kerala Sağlık Bakanlığı sözcüsü Manisha Verma, Malappuram bölgesindeki vakayı doğrulayarak, virüsün Clade 1'e ait olduğunu belirtti. M-çiçeği virüsü, ateş, kas ağrısı, şişmiş lenf düğümleri ve vücutta lezyonlar gibi semptomlarla kendini gösteriyor ve tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilir.

Ayrıca, Clade 1b olarak adlandırılan yeni varyantın yüksek bulaşıcılığı olduğu ve Afrika'daki M-çiçeği salgını ile bağlantılı olduğu ifade ediliyor. Hindistan'da son iki yılda 30’dan fazla şüpheli M-çiçeği vakası görülmesine rağmen, bu durum ilk defa doğrulanmış oldu. Sağlık yetkilileri, halkı dikkatli olmaya ve hijyen kurallarına uymaya teşvik ediyor.