Hindistan'da Müslümanları ayrıştıran yasa yürürlüğe girdi: Gerginlik tırmanıyor!

Hindistan'da uygulanmaya başlayacak yeni vatandaşlık yasasına karşı protestolar düzenleniyor.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Narendra Modi hükümetinin genel seçimler öncesinde tartışmalı bir vatandaşlık yasasını uygulaması nedeniyle Hindistan'ın bazı bölgelerinde protestolar patlak verdi. Güvenlik güçleri daha önce yasaya karşı büyük gösterilerin merkez üsleri olan başkent Delhi’deki bölgeleri abluka altına aldı.

Pazartesi günü yürürlüğe giren 'Vatandaşlık Yasası'(CAA), yasanın dine dayalı vatandaşlık tanımları içermesi nedeniyle ülkenin laik anayasal düzenine karşı bir sınav olarak niteleniyor. Uzmanlar, yasanın Müslüman sığınmacılara karşı ayrımcılık yaptığını söylüyor.

Değişiklik, Hindistan'ın komşu ülkelerinden Hindu, Sih, Hıristiyan veya diğer dini azınlıklardan gelen mültecilere vatandaşlık verilmesini hızlandırıyor; ancak Müslüman olmaları durumunda vatandaşlık edinilmesine izin vermiyor. Örneğin, Myanmar'daki Rohingyaları, Pakistan'daki zulme uğrayan Ahmedileri veya Afganistan'daki Hazaraları kapsam dışında bırakılıyor.

YASA KUTUPLAŞMA SİYASETİNİN SONUCU MU?

Assam eyaletinde, Tüm Assam Öğrenci Birliği (AASU) dahil çeşitli kuruluşlardan aktivistler yasanın kopyalarını yaktı ve salı günü eyalet çapında boykot çağrısında bulundu. Meghalaya ve Tripura da dahil olmak üzere diğer bölgesel eyaletlerde de çeşitli öğrenci grupları tarafından benzer protestolar düzenleniyor. Bu grupların birçoğu yasayı Müslümanlara karşı ayrımcılık yaptığı iddiaları nedeniyle değil, diğer ülkelerden gelen mülteci akınına karşı oldukları için eleştiriyor. Bunun sebebi yürürlüğe giren yasanın Müslüman olmayan göçmenlerin vatandaşlık almasını kolaylaştıracak olması.

CAA karşıtı protestolarla katılan siyaset bilimci ve aktivist Yogendra Yadav, Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada "CAA her zaman Hindistan'da iki vatandaşlık katmanı oluşturmaya yönelik olmuştur: Gayrimüslimler ve Müslümanlar. Seçimlerden önce BJP tarafından seçmenler kutuplaştırılıyor, ama şaşırdık mı?” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Hindistan Parlamentosu CAA'yı 2019'da kabul etti, ancak Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) hükümeti o zamandan beri yasanın uygulanmasını ertelemişti. Yasaya karşı aylarca süren protestolarda, başkent Delhi mezhep çatışmalarına sahne olmuştu. Ülke genelindeki şiddet olaylarında çoğu Müslüman olmak üzere 100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Pazartesi günü hükümetin yasayı yürürlüğe koymasının ardından Yeni Delhi'deki Jamia Millia Islamia Üniversitesi’nde protestolar patlak verdi. Gerginliğin artması üzerine polis ekipleri gösterilere müdahale etti.