Hindistan'ın en kalabalık eyaletinde İslami okullar yasaklandı: Müslüman topluluğu endişeli

Hindistan'da mahkeme, ülkenin en kalabalık eyaleti olan Uttar Pradesh'te medreselerin ve dini temelli eğitim veren Müslüman okullarının faaliyetlerini durdurma kararı verdi.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Hindistan'ın Uttar Pradesh eyaletindeki Allahabad Yüksek Mahkemesi, ülke çapındaki seçimlere haftalar kala medrese ve dini kurumların eğitim faaliyetlerini düzenleyen bir yasayı iptal ederek İslami okulları yasakladı.

Mahkeme kararına göre 2004 Medrese Yasası'nın anayasaya aykırı olduğu ilan edilirken, eyalet hükümetine İslami eğitim sistemine kayıtlı öğrencileri genel okullara taşıması talimatı verildi.

Yüksek mahkeme kararında, "2004 tarihli Medrese Yasası'nın, Hindistan Anayasası'nın temel yapısının bir parçası olan laiklik ilkesini ihlal ettiğine inanıyoruz" dedi.

Kararda şu ifadelere yer verildi: 

“Eğitim hizmeti sağlamak devletin asli görevlerinden biri olduğundan, (devlet) söz konusu alanda yetkilerini kullanırken laik kalmak zorundadır. Belirli bir dinin, onun talimatlarının, emirlerinin ve felsefelerinin eğitimini sağlayamaz, ayrı dinler için ayrı eğitim sistemleri oluşturamaz.”

Bazı Hindular çocuklarını Gurukuls olarak bilinen eşdeğer bir sisteme, yani öğrencilerin bir 'guru' veya öğretmen gözetiminde genel konuların yanı sıra eski Vedik yazıları da öğrendikleri yatılı eğitim kurumlarına gönderiyorlar.

Karara Hindistan Yüksek Mahkemesi'nde itiraz edilecek.

Ülkenin 2011'deki en son nüfus sayımı verilerine göre, Uttar Pradesh yaklaşık %20'si Müslüman olan 200 milyon insana ev sahipliği yapıyor.

Başbakan Narendra Modi'nin Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) tarafından yönetilen ülke son on yılda, Müslümanlara karşı ayrımcılık yaptığı ve toplumsal kutuplaşmaya sebep olduğu gerekçesiyle uluslararası basında eleştiriliyor.

Mahkeme kararını haberleştiren CNN, laik cumhuriyetin Müslümanlara karşı ayrımcılık yaptığı yorumuna yer verdi.

Reuters'ın eyaletteki Medrese Eğitim Kurulu Başkanı Iftikhar Ahmed Javed'e dayandırdığı haberine göre, cuma günkü mahkeme kararı 2,7 milyon öğrenciyi ve 25.000 medresedeki 10.000 öğretmeni etkileyecek.

SEBEP 'LAİKLİK' Mİ, MÜSLÜMAN KARŞITLIĞI MI?

Ayrıca karar, tahminen 960 milyon insanın oy kullanma hakkına sahip olacağı, ülke çapında yapılacak dünyanın en büyük seçimlerinden haftalar önce verildi.

Seçimlerde bir sürpriz olmazsa milliyetçi BJP'nin 5 yıl daha iktidar olması bekleniyor.

Allahabad Yüksek Mahkemesi karar gerekçesinde Hindistan'ın anayasal din ve devlet ayrımına atıfta bulunulsa da, eleştirmenler tarafından sıklıkla Hindistan'ın laik geleneklerini parçalamakla suçlanan kişi Modi'ydi.

Bu yılın başında Modi, 1992'de sağcı gruplar tarafından yıkılan asırlık bir caminin kalıntıları üzerine inşa edilen tartışmalı bir Hindu tapınağının açılış törenini yönetmişti.

CNN'in yorumuna göre, hükümet tarafından canlı olarak yayınlanan ve yeni bir dönem olarak selamlanan tapınağın açılışı, Modi ve BJP partisinin, 'Hindistan'ı ülkenin kurulduğu laik köklerden uzaklaştırmaya yönelik on yıllardır süren kampanyasının' sonucuydu.