Hollanda'da öldürülen Suriyeli kadının davası başladı: Katili Türkiye'den mektup yolladı

Hollanda'da başörtüsü takmadığı için 'aile kararıyla' öldürülen Suriyeli sığınmacı Ryan Al Najjar'ın davası görülmeye başlandı. Hollanda medyasına Türkiye'den mektup gönderen bir şahıs, katil olduğunu itiraf etti.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Hollanda'da yaşayan 18 yaşındaki Suriyeli sığınmacı Ryan Al Najjar, 'başörtüsü takmadığı ve erkek arkadaşı olduğu' nedeniyle öldürülmüştü. Polisin soruşturması sonucunda cinayetin 'aile kararıyla' işlendiği belirlenmişti.

Baba Halid Al Najjar, Türkiye'den Hollanda medyasına bir mektup göndererek cinayeti kendisinin işlediğini itiraf etti.

Cinayete ilişkin yapılan polis soruşturmasında, Najjar'ın 'aile' kararıyla' öldürüldüğü anlaşılmıştı. Şüpheli sıfatıyla aranan Halid Al Najjar,  mahkemeye katılmadı.

Hollanda polisi, 18 yaşındaki genç kadının öldürülmesiyle başlayan soruşturma sırasında, 'aile namusu' nedeniyle yaşanan şiddet olaylarının giderek arttığı bilgisini verdi. Polis, Suriyelilerin yaşanan şiddet olaylarında başı çektiğini de belirtti.

Hollanda'nın kuzeyindeki Joure kasabasında yaşayan Suriyeli sığınmacı Ryan Al Najjar'ın cansız bedeni, 28 Mayıs günü bir su kanalında bulunmuştu.

Najjar doğum gününden iki gün sonra katledildi.

Suriyeli mültecinin 24 ve 22 yaşlarındaki iki erkek kardeşi Mohanad ve Muhammed, soruşturma kapsamında tutuklandı. Mahkemenin 'aile kararıyla' cinayetin işlendiğine karar vermesi durumunda, erkek kardeşler hapis cezasıyla yüzleşebilir.

Mahkeme kayıtlarına göre, Ryan, Koruma ve Güvenlik Merkezi çalışanlarıyla yaptığı bir görüşmede, 'ebeveynlerinin kendisini sürekli başörtüsü takmaya zorladığını ve istemediği biriyle evlendirmek istediklerini' bildirmişti.

'FAZLA BATILI DAVRANIYORDU'

Baba Halid Al Najjar, Türkiye'den gönderdiği mektupta kızını 'fazla batılı davrandığı' için öldürdüğünü itiraf etti. Katil baba cinayetten kendisinden başka kimsenin sorumlu olmadığını iddia etti.

Najjar mektubunda, 'kızının batılı gibi yaşamaya başlamasına çok kızdığını' söyledi.

Şu an Türkiye'de bulunan Halid Al Najjar'ın mektubu, işlediği cinayetle ilgili kızını suçladığını gösteriyor.