Hükümet interneti kesti: Myanmar'daki deprem felaketinde can kaybı 1600'ü geçti
Myanmar'da meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 1.600'ü aşarken, uluslararası toplum yardım için seferber oldu. Askeri yönetim olağanüstü hal ilan etti ve iletişim kesintileri yardım çalışmalarını zorlaştırıyor.
12punto
Myanmar'da yaşanan şiddetli deprem, ülkeyi derinden etkiledi. 7.7 büyüklüğündeki sarsıntı, Mandalay merkezli olarak yerin 10 kilometre altında meydana geldi.
Depremin ardından 6.4 büyüklüğünde artçı sarsıntılar dahil olmak üzere yirmiden fazla artçı deprem kaydedildi. Son verilere göre, ölü sayısı 1.644'e yükselirken, 3.408 kişi yaralandı ve 139 kişi kayboldu. Askeri yönetim, olağanüstü hal ilan ederek kan bağışı çağrısında bulundu.
ULUSLARARASI YARDIM ÇABALARI
Depremin ardından dünya genelinde yardım çabaları hız kazandı. ABD Başkanı Donald Trump, Myanmar'a yardım edeceklerini duyurdu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi de destek mesajları iletti. Birleşmiş Milletler 5 milyon dolar, Avrupa Birliği 2.5 milyon euro ve Güney Kore 2 milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulundu.
Çin, 14 milyon dolarlık acil yardım gönderirken, Rusya iki uçakla sağlık ve kurtarma ekipleri sevk etti. Ancak, internet kısıtlamaları ve medya baskısı nedeniyle bilgiye erişim zorlaştı. Starlink, internet altyapısı desteği için hazırlık yaparken, yerel medya bazı direniş gruplarının bu sistemi hükümetin kısıtlamalarını aşmak için kullandığını bildirdi.
TAYLAND'DAKİ DURUM
Deprem Tayland'da da hissedildi ve başkent Bangkok'ta bir binanın çökmesi sonucu 78 kişi kayboldu, en az 10 kişi hayatını kaybetti. Cumartesi sabahı Bangkok'ta metro ve hafif raylı sistem yeniden açıldı, uçuşlar başladı ancak aksaklıklar devam etti. En büyük yıkım, 33 katlı bir binanın çökmesiyle yaşandı ve enkaz altında kalanlar arasında çok sayıda inşaat işçisi bulunuyor.
Myanmar'daki durum ise daha karmaşık. 2021'deki darbeden bu yana iç savaşla mücadele eden ülkede, deprem baskı altındaki kurumları daha da zorladı. BM'ye göre, ülkede 3.5 milyon kişi yerinden edilmiş durumda ve yardım faaliyetleri sınırlı tutuluyor. Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Myanmar direktörü Federica Franco, iletişim kesintileri nedeniyle yardım ulaştırmanın neredeyse imkansız olduğunu belirtti.