İki günde iki başkanın öldürüldüğü Ekvador’da OHAL emri

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da, son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Durum karşısında, Devlet Başkanı Daniel Noboa’nın emriyle olağanüstü hal OHAL ilan edildi.

12punto

Ekvador’da, Azuay kasabasının Belediye Başkanı Camilo Ponce Enriquez 17 Nisan’da silahlı saldırıda öldürülmüştü.

Ardından El Oro eyaletine bağlı Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado’nun da öldürülmesi tansiyonu iyice artırarak olağanüstü hal (OHAL) ilanına yol açtı.

Enerji santralleri ve kritik altyapı tesislerinin saldırıya uğraması gerekçe gösterilerek, Devlet Başkanı Daniel Noboa’nın emriyle OHAL ilan edildiği kaydedildi.

HER GÜN 2 İLE 5 SAAT ARASINDA KESİNTİ

Enerji santrallerine yapılan saldırıların yanı sıra Kolombiya’nın da Ekvador’a elektrik ihracatını durdurması ülkedeki günlük elektrik kesintilerini 8 saate yükseltti.

Bu yıl yaşanan kuraklığın enerji krizini daha da derinleştirildiği belirtildi.

Her gün ortalama 2 ile 5 saat arasında kesinti yaşanıyor.

Ekvador’daki enerji şirketleri de başkent Kito dahil çok sayıda şehirde elektriklerin hangi saatlerde kesileceğine dair kamuoyu ile bilgi paylaşmıştı.

Enerji Bakanlığından 17 Nisan’da yapılan açıklamada, sıcaklıkların artması, su debilerinin azalması ve kuraklık gibi durumların ülkenin enerji sisteminin etkilediği belirtilmişti.