İngiliz gazete Gazze'de yaşanan sağlık sorunlarına dikkat çekti
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian Gazze'de yaşanan insanlık dramını kaleme aldı. Ortadoğu uzmanı Jason Burke imzalı haberde Gazze'de sağlık sisteminin tamemen çöktüğüne deyinildi.
Taner Bildik
Gazze'deki sağlık hizmetleri "yok olmuş" durumda; üç ay süren savaşın ardından tıbbi personel ağrı kesici eksikliğinde şarapnel çıkarmak, anestezi olmadan amputasyon yapmak, tesis ve ilaç eksikliği nedeniyle çocukların kanserden ölümünü izlemek zorunda kalıyor. İngiltere'nin saygın gazetelerinden the Guardian, Gazze'deki sağlık hizmetlerinin devam eden İsrail saldırısı ve akut insani krizin etkileriyle başa çıkmakta zorlandığı on binlerce mağduru ortaya koyan bir analiz haber yayınladı.
Gazze'de on binlerce kronik yaşamı tehdit eden hastalığı olan insanlar aylarca tedavi görmemiş ve şimdi doktorların söylediğine göre malnütrisyon, soğuk ve yorgunluktan dolayı "savunmasız" durumda. Guardian'a anlatılan bir olayda, bir çocuğun beyin hastalığı olan bir durumdan kurtulmak için Birleşmiş Milletler ekibinin hayati ilaçlarla kendisine ulaşmadan hemen önce öldüğü aktarıldı.
Guardian'a konuşan kanser uzmanları, acil yaşam kurtarıcı cerrahi müdahale gerektiren lösemi veya tümöre sahip çocuklar dahil, acil tedaviye ihtiyaç duyan hastalara yardımcı olamadıklarını söyledi.
Gazze Onkoloji Genel Direktörü ve aynı zamanda Gazze Şehri'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi Genel Direktörü olan Dr. Subhi Sukeyk, "Onlara verecek hiçbir şeyimiz yok. Ameliyat yapamayız ve hiç ilacımız yok" dedi. Hastanenin baş onkoloji bölümü, kasım ayının başlarında kapanmak zorunda kaldı.
Gazetenin haberine göre Gazze'deki 36 hastaneden sadece 15'i açık durumda ve bunlardan sadece üçü hasarsız.
Edinilen bilgiye göre hastalıklar, kalabalık ve hijyenik olmayan koşullar nedeniyle hızla yayılıyor.
Gazete Filistin'de yaşananlar anlatan röportajlar da yayınlayarak sağlık sistemindeki tehlikeye dikkat çekti.