İngiltere sömürgesi Chagos Takımadaları Morityus'a devredildi
İngiltere, Hint Okyanusu'ndaki Chagos Takımadaları'nı Morityus'a devretme kararı aldı. Bu adım, iki ülke arasında yapılan anlaşma ile resmiyet kazandı.
12punto
İngiltere, uzun yıllardır kontrolü altında bulundurduğu Chagos Takımadaları'nı Morityus'a devrettiğini açıkladı. Başbakan Keir Starmer ve Savunma Bakanı John Healey, Hertfordshire'da düzenledikleri basın toplantısında, bu devrin ayrıntılarını paylaştı.
Başbakan Starmer, anlaşmanın zorunlu olduğunu, aksi takdirde Morityus'un İngiltere'yi uluslararası mahkemelere taşıyacağını ve muhtemelen kazanacağını belirtti.
Starmer, "Bu anlaşmayı şimdi bizim şartlarımızla kabul ederek, üssün gelecek yüzyılda da faaliyet göstermesini ve gelecek nesiller için güvende olmamıza yardımcı olmasını sağlıyoruz" dedi.
ASKERİ ÜSSÜN STRATEJİK ÖNEMİ
Chagos Takımadaları'nın en büyük adası olan Diego Garcia'daki ABD-İngiltere ortak askeri üssü, anlaşmanın önemli bir parçası olarak öne çıkıyor. Starmer, bu üssün İngiltere ve ABD'nin "hayati kabiliyetlerine erişim sağladığını" ve stratejik konumunun son derece önemli olduğunu vurguladı. Anlaşmanın, adadaki üssü uzun vadede korumanın "tek yolu" olduğunu ifade eden Starmer, "Başka bir alternatif yok" dedi.
TARİHİ ARKA PLAN
Morityus Cumhuriyeti, 1598'de Hollanda, 1715'te Fransa ve 1814'te İngiltere'nin sömürgesi oldu. İngiltere, 1968'de Morityus'a bağımsızlık vermeden önce Chagos Takımadaları'nı ayırarak kontrolü altında tutmaya devam etti. Bu adım, Birleşmiş Milletler'in baskıları sonucunda gerçekleşti.
ABD Başkanı Donald Trump dahil olmak üzere İngiltere'nin müttefikleri, bu anlaşmayı olumlu karşıladı.