İngiltere ve Türkiye ticaret anlaşması için görüşüyor: Yeni yatırımlar yolda mı?
İngiltere ve Türkiye ile yeni bir ticaret anlaşmasına ilişkin görüşmelere başladı.
12punto
12PUNTO DIŞ HABERLER
İngiltere hükümeti, özellikle hizmet sektörünü hedef alan 'modernize edilmiş' bir ticaret anlaşması için Türkiye ile görüşmelere başlandığını duyurdu. Aynı zamanda anlaşmanın 'Türkiye'nin 85 milyonluk büyüyen pazarında Birleşik Krallık şirketleri için yeni fırsatlar yaratmayı' amaçladığı belirtildi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Birleşik Krallık Ticaret Bakanı Kemi Badenoch, 14 Mart’ta Londra'da görüşmelere başladı.
Yeni ticaret anlaşması, 1990'larda büyük ölçüde müzakere edilen mevcut ticaret anlaşmasının yerini alacak. İngiltere hükümetinin verilerine göre, 2020 yılında İngiltere'den Türkiye'ye yapılan ihracatla 57.000 kişilik istihdam desteklendi; bunların %68'i hizmet sektöründeydi.
Birleşik Krallık kamu sektörü resmi sitesi Gov.uk üzerinden yapılan açıklamada, Türkiye'nin karbondan arındırma çabaları ve demiryoluna yaptığı önemli yatırımların da etkisiyle, özellikle ulaştırma, mühendislik, finansal hizmetler, üretim ve teknoloji alanlarında İngiliz işletmeleri için önemli fırsatlar bulunduğunun altı çizildi.
Badenoch, bir açıklama yaparak şunları söyledi:
“Birleşik Krallık'ın önemli bir ekonomik ve stratejik ortağı olan Türkiye ile ticaret müzakerelerine başlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Halihazırda gelişen bir ticari ilişkimiz var ve bu ilişki, 21. yüzyıla uygun yeni, modernize edilmiş bir ticaret anlaşmasıyla daha da güçlenecek. İyileştirilmiş bir anlaşma, Birleşik Krallık'ın dünya lideri hizmet sektörüne, bu büyüyen pazarda(Türkiye) rekabet avantajı sağlayacak ve Birleşik Krallık genelinde istihdamı destekleme potansiyeline sahip olacak.”
İNGİLTERE VE TÜRKİYE ARASINDA TİCARET ARTABİLİR
Yeni ticaret anlaşması, Birleşik Krallık'ın Türkiye'ye yaptığı hizmet ihracatında büyük bir artışa neden olabilir.
İngiliz hükümetinin açıklamasına göre, yeni anlaşma aynı zamanda İngiliz tüketicilere daha fazla seçenek sunabilir ve fındık, bulgar buğdayı ve domates gibi ithal Türk mallarına daha iyi erişim sağlayabilir. Bu Türkiye'nin İngiltere'ye adı geçen tarım ürünlerini yenilenen anlaşma kapsamında 'rekabet avantajı' sayesinde daha çok ihraç edebileceği anlamına geliyor.
Konuyla ilgili yorum yapan TheCityUK Uluslararası Genel Müdürü Nicola Watkinson şunları söyledi:
“Türkiye, Doğu ile Batı arasında stratejik bir geçit olup, Birleşik Krallık'taki işletmelerin yararlanabileceği geniş büyüme ve yenilik fırsatları sunmaktadır. Türkiye ile hizmetleri ve dijitali içeren geliştirilmiş bir Serbest Ticaret Anlaşması, finansal ve ilgili profesyonel hizmetler için yeni ticaret ve yatırım fırsatlarının önünü açacak, aynı zamanda daha güçlü ikili ilişkiler ve her iki ülkeye de fayda sağlayan sürtünmesiz bir ticaret ortamının temelini atacak.”
Burgess and Leigh Ltd Genel Müdürü Jim Norman ise şu ifadeleri kullandı:
“Burleigh, Türkiye'ye ihracat hikayesinin ilk aşamalarında ancak şimdiden güçlü bir talebin açıldığını görüyoruz. Daha açık bir ticaret anlaşması, evrak işlerini ve gecikmeleri azaltarak bu büyümeyi yumuşatmaya yardımcı olacak. Burleigh'in çekiciliği, Türkiye'nin seçici tüketicilerinin ilgisini çeken ve özellikle hediye vermede önemli olan menşei, mirası ve özgünlüğünden geliyor.”