İran'da kadınlar başörtüsü takmadan gezebilecek mi? İran Cumhurbaşkanı açıkladı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, kadınların başörtüsü takmadıkları durumlarda, bundan sonra 'ahlak polisi' tarafından rahatsız edilmeyeceğini söyledi.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Geçtiğimiz Temmuz ayında Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan, verdiği ilk röportajda 'ahlak polisi'nin kadınları artık rahatsız etmemesi gerektiğini dile getirdi.

Birleşmiş Milletler(BM), kıyafet kurallarını ihlal eden kadınların halen ahlak polisi tarafından cezalandırıldığını duyurmuştu.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pazeşkiyan

KADINLARA YÖNELİK BASKILAR AZALACAK MI?

Pazeşkiyan'la röportaj yapan kadın gazeteci, BM'nin açıklamasını hatırlatarak kendisininde sokakta baskıya maruz kaldığını anlattı. Pezeşkiyan bunun üzerine, 'Ahlak polisi (kadınlara) karışmamalı. Ben kadınları rahatsız etmemeleri için durumu takipte olacağım' dedi.

Röportaj, Mahsa Amini'nin ölüm yıl dönümünde İran medyası tarafından yayınlandı.

Pazeşkiyan'ın seçim vaatlerinden birisi, kadınlar üzerinde baskı oluşturan ahlak polisinin sokak devriyelerini kaldırmaktı.

Yayınlanan röportajda, İran Cumhurbaşkanı'na soru soran bazı kadın gazetecilerin, başörtülerini gevşek bağladığı görüldü. Uluslararası basın, bu görüntüyü, 'kadınlara yönelik sıkı kıyafet kurallarının esnetileceğine dair bir işaret' olarak yorumladı.

Pazeşkiyan, ahlak polisinin sokaklardan çekilmesini isteyen kadınlar tarafından desteklenmişti.