İran'dan 'nükleer programa' dair yeni çıkış: 'Müzakerelerin başlaması için...'

İran, nükleer müzakerelerin yeniden başlaması için çalıştıkları açıkladı.

AA

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile nükleer müzakerelerin yeniden başlaması için çaba gösterdiklerini söyledi.

Entekhab haber sitesine göre, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu toplantısı kapsamında çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD'nin New York şehrinde bulunan Arakçi gündeme dair soruları yanıtladı.

Arakçi, 'Yabancı dışişleri bakanlarıyla görüşmeler yapıyoruz. Çabamız, nükleer müzakerelerin yeniden başlaması yönünde' diye konuştu.

Tarafların hazır olması durumunda söz konusu görüşmeleri bulunduğu New York'ta başlatabileceklerini dile getiren Arakçi, nükleer müzakerelerin yeniden başlatılmasının Ukrayna ve Gazze gibi uluslararası konular nedeniyle eskiye göre daha zor ve karmaşık olduğunu, buna rağmen müzakerelerin yeniden başlayabileceğini umduklarını kaydetti.

İran 'nükleer programı'nın enerji üretmek için olduğunu savunurken, ABD ve NATO ülkeleri, İran'ı nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor. Fotoğrafta, İran'ın 'Karun Nükleer Enerji Santrali' görülüyor

İRAN'IN NÜKLEER MÜZAKERELERİ

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında 2015'te yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

Washington, eski Başkan Donald Trump döneminde, 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlayınca Tahran da anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak durdurmuş ve yeniden yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme dahil bir dizi adım atmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi