İsrail'in yeni casus yazılım Aladdin'e dikkat. Uzman isim uyardı

Siber Güvenlik Araştırmacısı Ersin Çahmutoğlu sosyal medya hesabı üzerinden İsrailli siber istihbarat şirketi Intellexa'nın yeni casus yazılımını ve bunun çalışma prensibini açıkladı.

12punto

Özellikle Gazze Şeridi özelinde yaptığı saldırılarla binlerce sivilin ölümüne yol açan İsrail, dünya devletlerinin bu konudaki uyarılarına rağmen saldırılarına devam ediyor.

Bu süreçte kendisine yönelik saldırılardan haberdar olmak adına istihbarat çalışmları da yürüten İsrail casus yazılımlardan da faydalanıyor.

Siber Güvenlik Araştırmacısı Ersin Çahmutoğlu sosyal medya hesabından yaptığı ve İsrail haber kaynaklarında dayandırdığı paylaşımında İsrailli bir siber istihbarat şirketinin casus yazılımı Aladdin'den bahsetti.

İşte Çahmutoğlu'nun bilgisayar kullanıcılarını uyardığı o paylaşım:

"İsrailli siber istihbarat şirketi Intellexa'nın yeni bir casus yazılımı keşfedildi!

Aladdin adındaki bu casus yazılım diğerlerinden çok farklı. Websitelerinde karşınıza anlık olarak çıkan reklamlar üzerinden telefonunuza sızıyor.

Yani, diyelim ki haber okumak için bir websitesine girdiniz. Saniyeler içerisinde ekranın altında, sağında, solunda reklamlar çıkıyor. İşte Aladdin o reklamlar gibi casus yazılım içeren bir reklamla karşınıza çıkıyor ve siz reklama veya başka bir yere tıklamadığınız halde cihazınıza sızmış oluyor. Sızdığının farkına da varamıyorsunuz. Android, iPhone, Windows fark etmez. Hepsine sızıyor. En güncel olanı kullansanız bile.

Ortaya çıkan bilgilere göre sızma sonrasında casus yazılımın telefonunuzdan elde edemeyeceği hiçbir şey yok. Kamerayı, mikrofonu ve konumu anlık açıp kapatabilir, anlık ortam kaydı alabilir, fotoğraf çekebilir, kişilerinize erişebilir, tüm yazışmalarınızı ve görüşmelerinizi okuyabilir...

Reklam borsalarını (ad exchange) kullanan bu casus yazılımı engellemenin yolu yok. Ancak uzmanlar, tarayıcılarda reklam engelleyiciler kullanıldığında işe yarayabileceğini düşünüyor.

Aladdin'in yaptıklarına bakınca, Pegasus ve Predator'den farklı değil gibi ama sızma yöntemi tamamen farklı. 

Son iki yılda adından çokça söz ettiren Intellexa'nın bu Aladdin casus yazılımını sadece istihbarat servislerine satıyorlar. Ama hangilerinde var bilmiyoruz. İsrail kesin kullanıyordur, ona eminim.

Milyar dolarlık siber istihbarat sektöründe bu yeni tür casus yazılımı daha çok duyacağız. Daha önce yine İsrailli olan Insanet şirketinin Sherlock casus yazılımının da aynı yöntemle sızdığını öğrenmiştik. 

Başkaları da yapacak..."