Japonya'da, cinsel tacizle suçlanan üç subay mahkûm edildi

2021 yılında Japon Savunma Kuvvetleri'ndeki üç subay tarafından cinsel taciz ve aşağılamaya maruz kalan Rina Gonoi, yaşadıklarını YouTube üzerinden açıklayınca yeni bir soruşturma açıldı. Daha önce beraat eden üç cinsel taciz şüphelisi subay bu kez mahkum edildi.

Reyhan Küçük

Eski bir kadın askerin hikayesini halka açıklaması, yıllar süren bir tabuyu yıkarak, benzeri birçok vakanın da gün yüzüne çıkmasını sağladı.

Japonya'nın Fukushima Bölge Mahkemesi, ülkenin en dikkat çeken davalarından birinde yeni bir karara imza attı. Aynı davadan, daha önce beraat eden üç subay, cinsel taciz suçlamasıyla yeniden yargılanarak mahkum edildi.

2021 yılında Japon Savunma Kuvvetleri'ndeki üç subay tarafından cinsel taciz ve aşağılamaya maruz kalan Rina Gonoi, şikayette bulunmasına rağmen, suçlu subaylar hakkında berat kararı verilmişti.

Bu olay üzerine ordudan ayrılan Gonoi, cinsel tacizle mücadele adına, bir dilekçe kampanyası başlatarak,  yaşadıklarını YouTube üzerinden açıkladı.

Olayın uluslararası  boyutta duyulmuş olması, savunma bakanlığı üzerinde baskı olusturarak, bakanlığı cinsel taciz ile ilgili genel bir soruşturma başlatmaya zorladı.

Mahkeme, subayları suçlu bularak, iki yıllık ertelenmiş hapis cezası verdi.

Açıklamaları nedeniyle tehdit ve aşağılamalara maruz kalsada, Gonoi’nin cesareti ile, 100'den fazla cinsel taciz vakasının daha ortaya çıkmasını sağlayabilmiş olması büyük başarı.

Cinsel tacizin Japonya'da halen bir tabu olduğu göz önüne alındığında, bu rakamların buz dağının görünen kısmı olduğu varsayılıyor.

Çünkü kapalı topluluklarda kurbanların utanmasına sebep olan muhafazakar kalıplar , suçluların elinde şiddetli birer silaha dönüşüyor. Kurbanların susmasına sebep olan tabular, suçlulara asla yargılanmayacaklarını bilmenin rahatlığı ile, sürekli yeni kurbanlar sunuyor.

 

Kapak Fotoğrafı:  Serra Akcan / csgorselarsiv.org