Kıbrıs için müzakereler yeniden başlayacak mı? 'İki toplumlu bir federasyon...'

Christodoulides, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Erdoğan'a Kıbrıs'taki sorunları çözmek için müzakerelerin yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, 79. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Christodoulides, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, 'iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon' kurulmasına yönelik müzakerelerin yeniden başlaması için hazır olduklarını duyurdu. 

New York'ta düzenlenen 79. BM Genel Kurulu'nda konuşan Christodoulides, Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm için müzakerelerin yeniden başlatılması gerektiğini vurguladı. 

GKRY lideri, barış sürecinin tek alternatif olduğunu belirterek, 'Kıbrıs'ın geleceği, yeniden birleşmiş ve müreffeh bir Avrupa devleti olmalıdır' diye konuştu. 

Christodoulides, uluslararası toplumdan da destek talep etti. 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides

'BÖLGE İÇİN BARIŞ' ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a doğrudan hitap eden Christodoulides, Türkiye ve Kıbrıs'ın komşu olarak kalacağını, ancak bu bağların barış ve iş birliği ile güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. 

'Geografik durum değişmez; bu bir fırsattır' diyen GKRY lideri, 'bölge için barışı inşa etme' çağrısında bulundu. 

ERDOĞAN OLUMSUZ YANIT VERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda Türkiye’nin bölgede yapıcı iş birliğine açık olduğunu ifade etti. 

Erdoğan, 'federasyon modelinin artık geçerliliğini yitirdiğini, Kıbrıs’ta iki ayrı devlet ve halk olduğunu' belirtti. Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türklerinin egemen eşitlik haklarının tanınması ve tecridin son bulması gerektiğine vurgu yaptı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, GKRY'nin müzakere talebine kapıyı kapatmazken, KKTC'ye karşı uygulanan ambargoya dikkat çekti