Küba heyeti, İstanbul'da ABD ile mücadelelerini anlattı: 'Tarihin en uzun soykırımı'
Türkiye'yi ziyaret eden Küba heyeti, ABD'nin Küba'ya karşı uyguladığı ekonomik, ticari ve finansal ablukanın sonuçlarını tartışmak amacıyla İstanbul’da 'Tarihin En Uzun Soykırımı: Küba’da Abluka' başlıklı bir sempozyuma katıldı. Heyet, ablukanın 1 trilyon 400 milyar doları aşan maliyetine dikkat çekerek, bu saldırının Küba’nın gelişimini nasıl etkilediğini paylaştı.
12punto
Bugün gerçekleşen 'Tarihin En Uzun Soykırımı: Küba’da Abluka' başlıklı sempozyum, ABD'nin Küba’ya uyguladığı ablukanın yıkıcı etkilerini ele aldı. Türkiye Komünist Partisi(TKP)'nin davetiyle İstanbul'a gelen heyet, ablukanın Küba halkı üzerindeki sosyal, ekonomik ve politik sonuçlarını paylaştı.
Heyet, Küba’nın 1959 devriminden bu yana ABD’nin ablukası altında olduğu, bu ablukanın hedefinin ise Küba halkını kışkırtarak ayaklanmalara yol açmak olduğunu vurguladı.
Heyete Küba Komünist Partisi Milletvekili Luis Morlote Rivas başkanlık etti. Adalet Bakanı Yardımcısı ve Milletvekili Rosabel Gamón Verde ve Havana Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Ayuban Gutiérrez Quintanilla'da heyette yer alan isimler arasındaydı.
Küba'nın Ankara Büyükelçisi Alejandro F. Diaz Palacios'da sempozyuma katılan isimler arasındaydı.
Adalet Bakanı YardımcısıRosabel Gamón Verde
ABD AMBARGOSUNUN KÜBA'YA ETKİLERİ NE?
Sempozyumda özellikle ekonomik ambargonun yıkıcı etkileri öne çıktı: Temel gıda ve ilaç maddelerine erişim zorlukları, dış ticaretin engellenmesi ve ambargo nedeniyle her yıl milyarlarca dolar kaybın yaşandığı belirtildi.
Küba Adalet Bakan Yardımcısı Rosabel Gamón Verde, 2019'da onaylanan yeni anayasanın sosyalist hukuk devleti anlayışına dayandığını ve halkın katılımını esas aldığını anlattı. Küba'nın abluka koşullarında da 'halkın refahını önceleyen sosyalist devrimi koruma kararlılığını sürdürdüğünü' belirtti.
Verde, karşı karşıya oldukları en büyük sorumluluğun 'Sosyalist bir hukuk devleti kurmak, sosyal adaleti sağlamak, devrimin kazanımlarını savunmak' olduğunun altını çizdi.
Ayuban Gutiérrez Quintanilla
'HALKI KIŞKIRTMAK İSTİYORLAR'
Gençlik ve eğitim alanındaki kazanımlardan bahseden diğer konuşmacılar da ülkelerinin yetişmiş insan gücü bakımından güçlü durumda olduğunu savundu. Buna karşın devam eden ablukanın, Küba'yı dünyadan izole ettiği görüşüde, konuşmacılar tarafından paylaşıldı.
Ablukanın hedefini 'Küba halkını kışkırtmak ve ayaklanmasının önünü açmak' olarak özetleyen Quintanilla, şunları ifade etti:
'Bir takımada olmamız ablukaya alınmamızı kolaylaştırıyor. Dünyayla ticareti kesmek için kolay bir hedefiz. Ekonomimiz küçük, sadece kendi kaynaklarımızla dayanamayız, her zaman dış ticarete bağlıyız.'
Bu nedenlerle Küba’da sosyalizmin kuruluş modelinin Sovyetler Birliği’nden farklı olduğunu belirten iktisatçı, ablukaya dair güncel durumu şöyle özetledi:
'Küba’da 7 yaşına kadar olan çocuklara sağlanan süt ile şeker, pirinç, tavuk gibi birçok gıda kalemi devlet desteğiyle sağlanıyor. Bunları satın almak için döviz gerekiyor. Abluka nedeniyle sadece 2022 yılında 4 milyar doların üzerinde zararımız var. Döviz gelirimiz bu tutarın yarısı kadar. Küba için en temel meselelerden biri dövize erişim.'
TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, sempozyumda bir konuşma yaparak Küba'nın 'devrimci mücadelede gösterdiği direnci' övdü ve 'dayanışma' vurgusu yaptı.