Kuzey Makedonya'da yangın felaketinin ardından yolsuzluk tartışmaları: 'Yozlaşma çökmezse, var olamayacağız'

Pazar günü Kuzey Makedonya'da bir gece kulübünde çıkan yangın 59 kişinin ölümüne neden oldu. Yetkililer, kazanın ardından yapılan incelemede, gece kulübünün kapasitesinin üzerinde çalıştırıldığını tespit etti. Yangın ihtimaline karşı yönetmeliklerin öngördüğü güvenlik önlemlerinin de alınmadığı kaydedildi. Aralarında gece kulübü sahibinin de bulunduğu 15 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

12punto

12punto DIŞ HABERLER

Kuzey Makedonya İçişleri Bakanı Panche Toshkovski, ön incelemede kulübün uygun bir lisans olmadan faaliyet gösterdiğinin anlaşıldığını açıkladı. Toshkovski, 250 kişi kapasiteli gece kulübünde, yangının çıktığı gece en az 500 kişi bulunduğuna dikkat çekti. Olayda 'rüşvet ve yolsuzluk olduğuna dair şüpheleri' oluduğunu dile getiren Toshkovski, soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

Kocani şehrindeki bir gece kulübünde verilen konser sırasında yangın çıktı. Yangında 59 kişinin yaşamını yitirdiği ve 155 kişinin yaralandığı söylendi. Polisin yaptığı ilk incelemede kulübün ruhsatsız olduğu ve güvenlik kurallarına uymadan faaliyet gösterdiği tespit edildi. Yetkililerin 15 kişiyi gözaltına almasının ardından, Kuzey Makedonya hükümeti, ülkedeki yolsuzluk ve rüşvet sorununa tepki göstererek sorunun çözümü için çalışacaklarını duyurdu.

Associated Press'in (AP) haberine göre, Club Pulse'ta meydana gelen yangının felakete dönüşmesinde yerel görevlilerin ihmali ve kulüp sahiplerinin 'rüşvet yoluyla yasal yükümlülüklerden kaçmasının' etkisi oldu. Yangın yönetmeliğine uygun şekilde inşa edilmeyen Club Pulse'ta, felaketin başlamasının ardından insanların dışarı kaçamadığı öne sürüldü.

19 yaşındaki Marija Taseva, yangın aında yaşananları anlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"Banyodan dışarı çıkmaya bile çalıştık, sadece (pencerelerde) parmaklıklar bulduk. Bir şekilde dışarı çıkmayı başardım. Merdivenlerden düştüm ve üzerimden geçtiler, beni çiğnediler... Zar zor hayatta kaldım ve nefes alamıyordum.'

TÜRKİYE VE KOMŞULARDAN DESTEK

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hükümetin Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Türkiye gibi bazı komşu ülkelerden gelen yardım tekliflerini kabul ettiklerini açıkladı. Sırbistan, hayati tehlikesi devam eden yaralıların kabulü için hazırlık yapıldığını bildirdi.

Sağlık Bakanı Arben Taravari, ölü sayısının artabileceğini belirterek, yaralılardan 20'sinin kritik durumda olduğunu aktardı. Hükümet, yedi günlük ulusal yas ilan etti. Yetkililer, yangında çoğunlukla gençlerin yanıklar, duman soluma ve binanın tek çıkışına ulaşma çabaları sırasında yaşanan izdiham nedeniyle öldüğünü ve yaralandığını bildirdi. Yaralılar arasında 16 yaşında çocuklar olduğu da belirtildi.

Yunanistan'daki Selanik şehrinde, 25, 25 ve 19 yaşlarında üç kişi ciddi yanıklarla bir sivil hastanede tedavi altına alınırken, sağlık yetkilileri birinin ameliyata alındığını duyurdu. Gençlerin durumunun kritik olduğu kaydedildi.

BAŞBAKAN'DAN YOLSUZLUK TEPKİSİ

Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska-Davkova, Üsküp'teki bir hastanede yanık kurbanlarını ziyaret ederek dışarıda bekleyen hasta yakınlarıyla konuştu. Davkova, felaketin sorumlularının cezalandırılacağına ilişkin Kuzey Makedonyalılara söz verdi. Başbakan Hristijan Mickoski ise Pazar günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, bunun 'hayatımın en zor günü' olduğunu ve ülkenin yolsuzluğu yenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Mickoski, önümüzdeki üç gün içinde ülke genelindeki tüm gece kulüpleri ve kabarelerde kapsamlı bir denetim yapılmasını emrederek, şunları dile getirdi:

'Bir şeyi değiştirmek için siyasete girdim. On yıllardır yaratılmış ve beslenmiş, her partiden, her profilden insanı içeren, derinden yozlaşmış bir sistemle karşılaştım. Eğer bu sistem çökmezse, bu ülke var olamayacak.'

Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski