Mısır’ı karıştıran iddia: Hükümet BAE’ye ülkenin en güzel sahilini sattı mı?

Middleeasteye’ın El-Arabiya kanalına dayanan haberine göre, geçtiğimiz hafta Mısır medyası bir satış haberiyle çalkalandı. Habere göre, ciddi bir döviz krizi yaşayan Mısır'ın çözüm olarak BAE’ye ülkenin ‘en güzel ve el değmemiş’ olarak nitelenen sahil kasabası Ras el-Hikma’yı sattığı iddia ediliyor

12punto

El-Arabiya’nın ‘oldukça güvenilir kaynaklara’ dayandığını iddia ettiği haberine göre Sisi hükümeti, önümüzdeki hafta bir grup BAE’li yatırımcı ile  Ras el-Hikma kasabasının satılması ve yabancı turistleri ülkeye çekecek büyük bir tatil köyüne dönüştürülmesi için anlaşma yapacak. 

Haberde ülkedeki döviz krizini sona erdirmek için IMF ile 10 milyar dolara kadar genişleyebilecek bir kurtarma paketi anlaşmasını sonuçlandırmak üzere olan hükümetin, Ras el-Hikma kasabasını satmasının bu anlaşma ile paralel bir gelişme olduğu yorumuna yer veriliyor.

Mısır’da bu anlaşmaların ardından Mısır lirasının da devalüe edilmesi bekleniyor.

Mısır’da hükümet, ülkenin en turistik bölgelerinden olan ülkenin kuzeybatı kıyılarını 2050 yılına kadar tamamlanması planlanan ‘kentsel gelişim projesi’ne dahil etmişti. Pek çok Mısırlı bu proje kapsamında yapılanlarla ilgili huzursuz.

Middleeasteye’ın haberine göre özellikle BAE’li yatırımcıların şu ana kadar bu bölgede yaptığı yatırım ve projeler, bölge için olumsuz sonuçlar doğurdu. Daha önce yine ülkenin kuzeybatı kesiminde bulunan Sidi Abd El-Rahman’da BAE tarafından yürütülen bir yatırım projesi, uzmanların projenin bölgenin dokusuna zarar verdiğine yönelik raporlarının ardından ülkede kargaşaya neden olmuştu. 

ÜLKENIN EN GÜZEL SAHILLERI

Ras El-Hikma üzerine çıkan tartışmaların en önemli sebebi, bu kasabanın ülkenin en güzel sahillerine sahip yeri olarak nitelenmesi. Bembeyaz kumsalları ile Akdeniz’in en eşsiz sahillerinden biri olan kasaba, çoğu Mısırlı için ülkenin korunması gereken bir hazinesi.

Öyle ki eskiden ülkenin güvenlik bürokrasisinde çalışmış Hisham Sabry’ye göre kasaba ‘yeryüzündeki cennet’. Middleeasteye’ın haberinde hükümete yakın dahi olsa Mısırlıların satışı eleştirdiği vurgulanıyor. Haberde yer verilen bir başka yorumda film yapımcısı Amr Waked’in.

Waked olası satışla ilgili "Abdel Fattah el-Sisi denen adama Ras Al-Hikma’yı satma hakkını kim veriyor? Anne babasından miras mı kalmış?’ yorumunda bulundu.

El-Arabiya’nın haberine karşın Mısır’da devlete yakınlığıyla bilinen Cairo24’ün haberine göre, hükümet kaynakları böyle bir satış anlaşmasının yapılmadığını söyledi.

Cairo24’e göre hükümet, Ras El-Hikma’da 20 yıl sürecek devlet destekli bir kalkınma projesi planlıyor.

MISIR’DA EKONOMİK KRİZ DERİNLEŞİYOR

Mısır’da döviz kıtlığı kaynaklı ekonomik kriz giderek derinleşiyor. Kızıldeniz’de Husilerin operasyonları ve Gazze’de devam eden savaşın hükümetin ekonomik krizi çözmek için kaynak arayışlarını artırdığı yorumları yapılıyor.

Mısır 109 milyonluk nüfusuyla Ortadoğu’nun en önemli ülkeleri arasında. Ekonomik krizin derinleşmesi ihtimalinin, bölgede istikrarsızlığı artırmasından korkuluyor.

IMF temsilcileri, Mısırlı yetkililerin ülkeye döviz sağlayacak anlaşmayı tamamlamak için kararlılık gösterdiğini ve görüşmelerde ‘mükemmel bir ilerleme’ kaydedildiğini belirtti.

Ülkenin, giderek derinleşen kayıt dışı ekonomi sorunuyla mücadele etmek için yaptığı reform girişimleri IMF yetkilileri tarafından oldukça olumlu karşılandı. IMF genel müdürü Kristalina Georgieva, anlaşmanın tamamlanması için tarafların son aşamada olduğunu belirtti.

Hükümet yetkililerinin yalanlamalarına karşın Mısırda basın yayın kuruluşları iddialarının arkasında durmaya devam ediyor. Ülkede ciddi tartışmalara sebep olan Ras El-Hikma kasabasının satılıp satılmadığı, önümüzdeki haftalarda netlik kazanacak.