MOSSAD çağrı cihazları ve telsizleri nasıl patlattı? 'Biz sadece aracıyız'

Operasyonların arkasında İsrail'in olduğuna inanılıyor. Peki bu cihazları kim yaptı? İsrail saldırıları nasıl planladı ve elektronik aletler nasıl patladı?

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Hizbullah tarafından kullanılan binlerce çağrı cihazı ve telsizin koordineli şekilde patlatıldı. Uzmanlar, elde edilen ilk bulgular çerçevesinde saldırının nasıl planlanıldığına ve operasyonun yöntemlerine dair analizlerini paylaştı.

Çoğu istihbarat uzmanı, sabote edilen her cihazın içine az miktarda sabit patlayıcının dikkatlice yerleştirildiğine inanıyor. 

Surrey Üniversitesi'nde siber güvenlik profesörü olan Alan Woodward, The Guardian gazetesine konuyla ilgili konuşarak, 'Çok fazla patlayıcıya gerek yoktu çünkü cihazların insan vücuduna yakın olması, birkaç gram patlayıcıyla bile yaralanmaya neden olur' ifadelerini kullandı.

Woodward'ın iddiasına göre, çağrı cihazlarına gömülü yazılımda belirli bir değişiklik yapılmış. Bu, belirli bir mesaj gönderildiğinde, bir patlamanın tetikleneceği anlamına geliyor.

SALDIRILAR KARA SAVAŞININ HABERCİSİ Mİ?

Görgü tanıkları çağrı cihazlarının bip sesi çıkardığını, sonra durakladığını ve sonra patladığını söylüyor. İddialara göre bu durum, insanların çağrı cihazlarını kulaklarına götürmesine neden oldu ve yaralı sayısı bu sebepten de arttı.

Uzmanlar, saldırıların Hizbullah'ın iletişimini bozmaya yönelik koordineli bir girişim olduğunu dile getiriyor. Yaşananlar,  'konvansiyonel askeri saldırıların habercisi olabilecek türden bir faaliyet' olarak niteleniyor.

Ben-Gurion Üniversitesi Siber Laboratuvarları'nda yönetici olan Oleg Brodt, çağrı cihazlarını sabote etmenin önemsiz bir girişim olmadığını ve tedarik zincirinin tehlikeye atılması anlamına geldiğini söyledi. 

Brodt ayrıca, 'İsrail'in Mossad casusluk teşkilatı, sahte çağrı cihazlarını kendisi üretmek zorunda kalmış olabilir' diye ekliyor.

Çağrı cihazları görünüşte Tayvanlı üretici olan Gold Apollo'nun logosunu taşıyordu. Şirketin kurucusu Hsu Ching-Kuang, saldırıda yer alan AR-924 modelinin üretiminin, üç yıl önce Budapeşte merkezli BAC Consulting KFT'ye sözleşmeli olarak verildiğini bildirmişti.

CİHAZLARIN ÜRETİMİNİ HANGİ ŞİRKETİN YAPTIĞI BELİRSİZ

The Guardian'ın aktardığına göre, BAC Consulting Genel Müdürü Cristiana Barsony-Arcidiacono, gazetenin kendisine ulaşması üzerine, 'rayan muhabire 'numarayı nasıl aldığını sordu ve ardından telefonu kapattı'. 

Arcidiacono, NBC'ye şirketinin Gold Apollo ile çalıştığını doğruladı. Çağrı cihazları ve patlamalar hakkında sorular sorulan Barsony-Arcidiacono, 'Çağrı cihazlarını ben üretmiyorum. Biz sadece aracıyız. Sanırım yanlış anladınız' diye konuştu. 

Daha sonra Macar yetkililer de  kamuoyuna çağrı cihazlarının ülkede üretilmediğini bildirdi.

NASRALLAH, 'TELEFONUNUZ ONLARIN AJANI' DEMİŞTİ

The Guardian'a göre saldırıları düzenleyenler, Hizbullah'ın içinde iyi bir istihbarata sahipti. Saldırının planlayıcıları, Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın, Şubat ayında cep telefonu kullanımına karşı örgüt üyelerini uyarmasının ardından yaklaşık 5.000 çağrı cihazı siparişi verdiğini biliyorlardı .

Hizbullah Genel Sekreteri o dönem, 'Telefonunuz onların ajanı' uyarısında bulunmuştu. 

Saldırganlar ayrıca sabote edilen cihazları Hizbullah'a kimin tedarik edeceğini de biliyorlardı ve bunların militan gruba üretimini ve teslimatını kontrol etmenin bir yolunu bulmuşlardı.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nden Emile Hokayem, 'Saldırının ölçeği, yıkımı ve hassasiyeti, aylarca süren karmaşık bir operasyonun varlığına işaret ediyor' dedi. 

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah

İSRAİL, SALDIRIDAN ÖNCE ABD'YE BİLGİ VERDİ Mİ?

ABD Dışişleri Bakanlığı, kendilerinin saldırı planı hakkında önceden bilgilendirilmediğini belirtmişti.

Ancak Axios web sitesine göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, çağrı cihazları patlamadan 'birkaç dakika' önce ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'i arayarak, Lübnan'da bir operasyon yapacaklarını haber verdi. 

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant