Nasrallah'ın ölümü Hizbullah'ı nasıl etkileyecek? Gazeteci Mustafa Kemal Erdemol yanıtladı

İsrail ordusu, Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah'ın öldüğünü duyurdu. 12punto'nun sorularını yanıtlayan Gazeteci Mustafa Kemal Erdemol, bu durumun Hizbullah için önemli bir kayıp olduğunu belirtti.

Gamze Tamer

İsrail'in Lübnan'a saldırılarının beşinci gününde Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta art arda patlamalar yaşandı. Dün gerçekleşen saldırılarda Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğü iddia edilmiş ancak doğrulanamamıştı. İsrail ordusu, bugün Nasrallah'ın öldürüldüğünü resmen duyurdu.

Gazeteci Musta Kemal Erdemol, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın ölümünden sonra örgütün nasıl yol izleyeceği konusunda 12punto'ya özel açıklamalarda bulundu.

"LÜBNAN'IN BİRLİĞİNİ SAĞLAYAN BİR GÜÇ"

Hizbullah Lideri Nasrallah'ın, görevi bir önceki liderden devralmasının ardından, Hizbullah'ın bugünkü gücüne kavuştuğunu dile getiren Mustafa Kemal Erdemol, "Nasrallah bir önceki Hizbullah liderinden görevi devraldı ve diğer liderden çok daha fazla vizyonlu bir liderdi. Hizbullah'ı bugünkü gücüne kavuşturan Nasrallah'tır. Hizbullah neredeyse bir ordu. Lübnan ordusundan çok daha güçlü ve ondan çok daha fazla silahı var. 1982'de ve 2000'lerin başında İsrail'i 2 kez durdurabilmiş bir güç. Lübnan'ın birliğini sağlayan ve onu dış güçlere karşı -özellikle İsrail'e karşı- koruyan belki de yegane bir güç." ifadelerini kullandı.

"SAMİMİ BULUNAN BİR LİDER"

Gazeteci Erdemol, Nasrallah'ın diğer örgüt liderlerine oranla daha samimi bulunduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Bir islam devleti ya da bir islam toplumu dayatmayan, Lübnan'ın çeşitliliğine saygı duyduğunu söyleyen bir liderdi Nasrallah. Samimi bulunan liderlerdendi. Hamas'a ya da diğerlerine benzemez." 

"ÇOK ÖNEMLİ BİR KAYIP"

Ülkedeki müslüman olmayan toplumların da Nasrallah'a destek verdiğini söyleyen Erdemol, "Hatta öyle ki ülkedeki müslüman olmayan toplumlar da destek veriyordu Nasrallah'a. Dolayısıyla Nasrallah'ın ölümü çok önemli bir kayıp. Hizbullah'ın bu zamana kadar verdiği sadece sembolik olarak değil her anlamda en büyük kayıplardan birisidir." dedi.

BU DURUM HİZBULLAH'I ETKİLER Mİ?

Hizbullah'ın çok büyük bir yapı olduğunu dile getiren Erdemol, "Hizbullah'ı etkiler mi, gücünü düşürür mü, savaş ve direniş kabiliyetini ortadan kaldırır mı? Onu hemen söyleyemeyiz. Çünkü gerçekten çok büyük bir yapıdan bahsediyoruz. Bitti, ortadan kalktı diyemeyiz. İlla ki yansımaları olacaktır. İsrail uzun zamandan beri yaptıklarına rağmen çok itibarsız. Çünkü yaptıklarının anlamı olması gerekiyor ancak bir anlamı yok." şeklinde konuştu.

"İSRAİL ADINA BİR ZAFER OLUR"

Nasrallah'ın ölümünün İsrail adına gerçek bir zafer olduğunu ifade eden Erdemol, "İsrail Nasrallah'ın ölümüyle, 32 yılın intikamını almış oldu. O yüzden gerçekten İsrail adına bir zafer. Hizbullah'ın tek düşmanı İsrail değil. Lübnan'da da Hizbullah olmasa -bütün Hristiyanlar için söylemiyorum, çünkü Hirstiyanlar'ın büyük çoğunluğu Hizbullah'ı destekliyor- bu kadar sorun yaşamazdık. 'Başımıza ne geliyorsa Hizbullah ve Filistin'in varlığı nedeniyle geliyor' diyen bir Lübnan hükümeti olgusu da var. Nasrallah döneminden sonra onların yakınmaları çok daha güçlü çıkabilir. Bu Hizbullah'a sorun yaratabilir. Ancak Hizbullah dışardan gelmiş bir topluluk değil. Lübnan'ın yetiştirdiği, Lübnan içinde yetişmiş orada kökleşmiş bir örgüt." ifadelerini kullandı.