Nepal'de sel felaketi 193 kişinin canını aldı: İklim krizi derinleşiyor mu?

Hükümet yetkilileri, Nepal'deki heyelan ve sellerde 241 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

AA

Dünyanın en yüksek dağları olan Himalayalar'ın eteklerindeki Nepal'de sel ve heyelan felaketi yaşandı. Başkent Katmandu ve çevresindeki kentlerde şiddetli yağışların neden olduğu sel ve toprak kaymalarında 241 kişi hayatını katbetti.

Yerel basında yer alan haberlere göre, Nepal İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Katmandu ve çevresinde 3 gündür etkili olan aşırı yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymaları nedeniyle arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği ifade edildi.

Açıklamada, meydana gelen sel ve toprak kaymaları nedeniyle 241 kişinin yaşamını yitirdiği, en az 67 kişinin kayıp olduğu bildirildi.

Arama kurtarma ekiplerinden yetkililer, toprak kaymaları nedeniyle bazı ana yolların kapandığını, araçların mahsur kaldığını kaydetti.

Hükümet, bölgede eğitime 3 gün ara verildiğini bildirdi.

Ülkede her yıl haziran-eylül döneminde etkili olan muson yağmurları can ve mal kayıplarına yol açıyor.

AFETLERİN KAYNAĞI İKLİM KRİZİ Mİ?

2024 yılında şu ana kadar; Avrupa'nın doğu ve orta bölgelerinde, ABD'nin güney kesimlerinde, Uzak Asya ülkelerinde,  Afrika kıtasının büyük bölümünde ve Pasifik adalarında sel, heyelan, su basması, kuraklık ve orman yangınları gibi çok sayıda 'geniş çaplı' felaket yaşandı.

İklim aktivistleri, çevre krizinin daha fazla ertelenemeyecek bir sorun olduğu konusunda uyarıyor.

Daha önce BM Çevre Programı (UNEP), hem gelişmekte olan ülkelerde, hem de gelişmiş ülkelerde iklim kriziyle mücadele için gerekli önlemlerin alınmadığını bildirmişti.