New York'ta terör saldırısı önlendi: 7 Ekim'de Yahudilere saldıracaktı

ABD Adalet Bakanlığı yayınladığı yazılı açıklamada, 7 Ekim saldırılarının yıl dönümünde New York'taki Yahudi topluluğunu hedef almayı planlayan IŞİD üyesi bir Pakistan vatandaşının tutuklandığını duyurdu.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Kanada'da ikamet eden 20 yaşındaki Pakistan vatandaşı Muhammed Şahzeb Han, diğer adıyla Şahzeb Jadoon, 4 Eylül'de New York Güney Bölgesi'nde yapılan bir şikayetle bağlantılı olarak Kanada'da tutuklandı. Han, Irak ve Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) maddi destek ve kaynak sağlamaya çalışmakla suçlandı. ABD Adalet Bakanlığı duyurusunda, Khan'ın saldırı planlarına ve yürütülen operasyona ilişkin detaylara yer verildi.

ABD Adalet Bakanlığı adına konuşan Başsavcı Merrick B. Garland, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

'Sanığın, bu yılın 7 Ekim'inde New York'ta mümkün olduğunca çok Yahudi'yi IŞİD adına katletme amacıyla bir terör saldırısı planladığı düşünülüyor. FBI'ın soruşturması ve Kanadalı ortaklarımızın hızlı reaksiyonu sayesinde, sanık gözaltına alındı. Dün Kanada Kamu Güvenliği Bakanı'na söylediğim gibi, bu konuda kolluk kuvvetlerinin kritik önemdeki çalışmalarından dolayı Kanadalı ortaklarımıza derinden minnettarız. Yahudi toplulukları -bu ülkedeki tüm topluluklar gibi- nefretle körüklenen bir terör saldırısının hedefi olmaktan korkmamalı. Adalet Bakanlığı, IŞİD ve diğer terör örgütleri ile destekçilerinin oluşturduğu tehdide karşı agresif bir şekilde mücadele etmek için yerel ve uluslararası ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışmaya devam edecektir.'

Garland sözlerine şöyle devam etti:

'Sanığın, Hamas'ın İsrail'e yönelik korkunç saldırısından yaklaşık bir yıl sonra, burada, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Yahudileri öldürmeye kararlı olduğu iddia ediliyor. Bu soruşturma FBI tarafından yürütüldü ve FBI ekibinin ve ortaklarımızın Khan'ın planını bozmak için yaptığı muhteşem çalışmadan gurur duyuyorum.'

FBI Direktörü Christopher Wray'de bir açıklama yaparak, 'FBI, IŞİD veya diğer terör örgütleri adına şiddet uygulamaya çalışanları soruşturmak ve sorumlu tutmak için ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışmaya devam edecek. Terörle mücadele, FBI'ın en büyük önceliği olmaya devam ediyor' dedi.

İddiaya göre Kanada'da ikamet eden Khan, Kanada'dan New York'a seyahat etmeye çalıştı ve burada otomatik ve yarı otomatik silahlar kullanarak Brooklyn, New York'taki bir Yahudi merkezinde IŞİD adına toplu bir silahlı saldırı düzenlemeyi planladı. Khan, Kasım 2023 civarında sosyal medyada paylaşım yapmaya ve şifreli bir mesajlaşma uygulaması üzerinden başkalarıyla iletişim kurmaya başladı; bu sırada Khan, IŞİD propaganda videoları ve metinleri de dağıttı. Daha sonra Khan, gizli kimlikle görev yapan 2 FBI görevlisiyle iletişim kurmaya başladı. IŞİD destekçisi gibi davranan FBI ajanları, Khan'dan planlarıyla ilgili önemli bilgiler almayı başardılar.

Khan, bu görüşmeler sırasında kendisi ve ABD merkezli bir IŞİD destekçisinin belirli bir ABD şehrinde bir saldırı düzenlemeyi planladıklarını doğruladı. Diğer şeylerin yanı sıra Khan, AR tipi tüfekler kullanarak 'koordineli bir saldırı' gerçekleştirmek için IŞİD destekçilerinden oluşan 'gerçek bir çevrimdışı hücre' oluşturmaya aktif olarak çalıştığını ve 'her yere dağılmış İsrailli Yahudileri hedef aldığını' söyledi. Daha sonraki görüşmeler sırasında Khan, saldırıları gerçekleştirmek için AR tipi saldırı tüfekleri, mühimmat ve diğer malzemeleri edinmeleri talimatını defalarca verdi ve saldırıların gerçekleşeceği yerleri belirledi. Khan ayrıca saldırıları gerçekleştirmek için Kanada'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne nasıl geçeceğiyle ilgili ayrıntılar da verdi. Khan, yaptığı görüşmelerde, '7 ve 11 Ekim'in Yahudileri hedef almak için en iyi günler olduğunu' vurguladı.

Khan soruşturma tamamlandıktan sonra hakim karşısına çıkarılacak.