Odysseus Ay’a iniş yaptı: Ay misyonlarında dönüm noktası

Intuitive Machines firmasının aracı Odysseus, Ay’a iniş gerçekleştirdi.

12punto

İnişten kısa süre önce arızalanan Odysseus, başarılı bir operasyonla onarıldıktan sonra Ay’a yumuşak iniş gerçekleştirdi.  Odysseus, 1972 yılından bu yana Ay’a yumuşak iniş yapan ilk araç oldu.

Şirket inişten kısa süre sonra uzay aracından sinyal almaya başladıklarını söyledi. Buna karşın iki saate yakın bir süre boyunca araçla ilgili bir bilgi veya görsel paylaşılmadı. İki saatin ardından X hesabından paylaşım yapan Intuitive Machines, aracın yüzeyden sinyal göndermeye başladığını açıkladı.

Intuitive Machines CEO'su Steve Altemus, araçla bağlantı kurmakta sorun yaşamalarının ardından internet üzerinden yaptığı bir canlı yayında “Bunun sinir bozucu olduğunu biliyorum, ancak şu an yüzeydeyiz, Ay’a hoş geldiniz” dedi.

Odysseus, Ay’a yumuşak iniş gerçekleştiren ilk ‘özel’ araç. Intuitive Machines’e ait uzay aracının başarılı şekilde iniş yapması, Ay görevlerinde bir milat olarak kabul ediliyor.

NASA yöneticisi Bill Nelson, “50 yıldan sonra ilk kez, Birleşik Devletler Ay’a döndü” dedi. Nelson açıklamasına “Bugün NASA’nın ticari ortaklıklarının gücü ve önemi kanıtlandı. Bu zorlu görevde çalışan herkesi tebrik ediyorum” sözlerini de ekledi.

NASA’NIN TEDBİR AMAÇLI YOLLADIĞI EKİPMAN GÖREVİ KURTARDI

Odysseus aracı Ay’a yaklaştığı sırada arızalanmıştı. İnişten önce Intuitive Machines çalışanları, aracın navigasyon cihazlarında arıza olduğunu tespit etti. NASA’nın tedbir amaçlı Odysseus’la birlikte gönderdiği deney aşamasındaki arıza tespit araçlarından biri olan Navigasyon Doppler Lidar(NDL), arızanın giderilmesini sağladı.

CNN’de yer alan habere göre, uzmanlar NDL’nin görevi kurtardığı yorumlarını yaptı. NDL’nin başarılı şekilde kurtarma operasyonunu yürütememesi durumunda, Odysseus’un yüksek ihtimalle Ay’a çakılarak imha olacağı görüşüne de haberde yer verildi.