OpenAI 'kar amacı gütmeye' başlayacak: ChatGPT'de neler değişecek?

OpenAI, yeniden yapılanmaya giderek 'kar amacı güden' yeni bir şirket kuracak. OpenAI'ın ana sermayesi bu şirkete kaydırılacak ve mevcut 'kar amacı gütmeyen' kuruluş, yeni kurulacak şirketin 'küçük ortağı' haline gelecek.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

ChatGPT'nin üreticisi OpenAI, kar amacı gütmeyen kuruluş statüsünü büyük oranda terk ederek 'kar amacı güden' bir şirket kuracak. Yeni yapılanmada iki ayrı şirkete bölünecek OpenAI, kar amacı gütmeyen kuruluşunu, yeni kurulacak kar amaçlı yapının küçük ortağı haline getirecek.  OpenAI'ın bu adımındaki amaç, şirketi yatırımcılar için daha cazip hale getirmek olacak.

İcra Kurulu Başkanı Sam Altman, yeni kurulacak şirkete 150 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor. Altman'ın, kar amaçlı bu yeni şirketi yatırımcılar için 'maksimum kar kotası' olmayan bir yapıya dönüştürmeye çalışacağı da iddia ediliyor.

Reuters'a konuşan kaynaklar, kâr amacı gütmeyen OpenAI'ın varlığını sürdüreceğini ve kâr amacı güden şirkette azınlık hissesine sahip olacağını bildirdi. 

İddialara göre OpenAI, kar amacı olmadan sunduğu hizmetlere devam edecek. Ancak güncellemeler ve yeni geliştirilen teknolojiler, OpenAI tarafından 'kar amaçlı politikalara göre' sunulmaya başlanacak.

Kimliğini gizli tutan bir OpenAI yetkilisi, konuyla ilgili şunları kaydetti:

'Herkese fayda sağlayacak bir yapay zeka oluşturmak için çalışmaya devam ediyoruz ve misyonumuzda başarılı olmak yönetim kurulumuzla birlikte çalışıyoruz. Kâr amacı gütmeyen kuruluş misyonumuzun özüdür ve öyle olmaya devam edecektir.'

OpenAI İcra Kurulu Başkanı Sam Altman

OpenAI YENİDEN YAPILANMAYA GİDERKEN YÖNETİM KADROSU DEĞİŞİYOR

Yeniden yapılanma aynı zamanda şirketteki bir dizi yönetim kadrosu değişikliğinin ortasında geliyor. OpenAI'ın uzun süredir baş teknoloji sorumlusu olan Mira Murati, Çarşamba günü şirketten aniden ayrıldığını duyurmuştu. OpenAI'nin başkanı Greg Brockman ise 'uzun zamandır' izinde.

Kaynaklar, planın hala avukatlar ve hissedarlarla tartışıldığını ve yeniden yapılandırmanın tamamlanması için zaman çizelgesinin belirsizliğini koruduğunu söyledi.