Rusya, Çin'de 'çok gizli' silah projesi yürütüyor: İstihbarat belgeleri basına sızdı
Yabancı basında yer alan bir habere göre, Rusya, Çin'de 'çok gizli' bir silah projesi yürütüyor.
12punto
12PUNTO DIŞ HABERLER
Avrupa istihbarat kurumlarının uluslararası basına sızdırılan belgelerine göre, Rusya, Ukrayna'ya karşı savaşta kullanılmak üzere uzun menzilli insansız hava araçları geliştirmek ve üretmek amacıyla Çin'de bir silah programı kurdu.
Rusya devletine bağlı silah şirketi Almaz-Antey'in yan kuruluşu IEMZ Kupol'un, Çinli uzmanların yardımıyla Çin'de Garpiya-3 (G3) adı verilen yeni bir drone modeli geliştirip uçuş testini gerçekleştirdiği söyleniyor.
Reuters'ın haberine göre, Avrupalı istihbarat kuruluşları, Kupol'un Rusya Savunma Bakanlığı'na geliştirilen silahla ilgili verdiği raporları ele geçirerek 'yeni silahtan' haberdar oldu.
Reuters'ın ele geçirdiği belgelerde, Kupol, Rusya Savunma Bakanlığı'na rapor vererek, Çin'deki bir fabrikada G3 de dahil olmak üzere çeşitli insansız hava araçlarını üretebildiğini ve bu silahların Ukrayna'daki özel askeri operasyonda konuşlandırılabileceğini bildirdi.
Rusya ve Çin arasındaki ilişkiler, 2022'de Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ekonomik ve askeri anlamda hızla gelişti
ÇİN İDDİALARI REDDETTİ
Kupol, Almaz-Antey ve Rusya Savunma Bakanlığı Reuters'ın haberi için yaptığı yorum taleplerine yanıt vermedi. Çin Dışişleri Bakanlığı, basına açıklama yaparak böyle bir projeden haberdar olmadıklarını ve Pekin'in insansız hava araçları (İHA) ihracatı üzerinde sıkı kontrol önlemlerine sahip olduğunu ifade etti.
Londra merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Fabian Hinz, Çin'den Rusya'ya İHA teslimatının doğrulanması durumunda bunun önemli bir gelişme olacağını belirtti.
Rusya ve Çin orduları, farklı dönemlerde ortak askeri tatbikatlar yapıyor
ABD İDDİALARI TAKİP EDİYOR
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, Reuters'ın insansız hava araçları programına ilişkin haberinden derin endişe duyduğunu belirtti.
Konsey, söz konusu haberin, bir Çin şirketinin ABD'nin yaptırım uyguladığı bir Rus firmasına 'ölümcül' yardım sağladığına dair bir örnek gibi göründüğünü söyledi.
Öte yandan, Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Center for a New American Security'de yardımcı kıdemli üye olan Samuel Bendett, Pekin'in Moskova'ya yardım ettiği için uluslararası yaptırımlara maruz kalmaktan tereddüt edeceğini savundu.
Bendett, Çin'in Rus askeri insansız hava araçlarının üretimine ev sahipliği yaptığının tespit edilmesi için daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğunu da ekledi.