Rusya'da Kovid-19'un yeni varyantı XEC hızla yayılıyor

Rusya'nın Rospotrebnadzor kurumu, Kovid-19'un yeni varyantı XEC'nin hızla yayıldığını ve belirtilerinin son Omikron alt varyantlarıyla benzerlik taşıdığını duyurdu.

12punto

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor), Kovid-19'un yeni varyantı XEC'nin hızla yayıldığını ve belirtilerinin son Omikron varyantlarının diğer alt tipleriyle benzerlik gösterdiğini açıkladı. Rospotrebnadzor tarafından "XEC hızla yayılmakta, ancak belirtiler diğer Omikron alt varyantlarıyla uyumlu" ifadeleriyle açıklama geldi.

İLK VAKALAR ALMANYA VE İTALYA’DA TESPİT EDİLDİ

XEC, ilk kez Haziran ayında Almanya’da tespit edilirken, aslında Mayıs ayında İtalya'da kaydedilen vakaların varlığı da dikkat çekiyor. Ancak, bu vakalara ait numunelerin GISAID uluslararası veri tabanına Eylül ayında yüklendiği belirtildi.

BELİRTİLER VE ETKİLERİ

Rospotrebnadzor, XEC varyantının, Omikron varyantı FLiRT’in daha önce tespit edilen iki alt tipi olan KS.1.1 ve KP.3.3'ün bir kombinasyonu olduğunu vurguladı. Belirtiler ise, ateş, boğaz ağrısı, öksürük, koku kaybı, iştahsızlık, vücut ağrıları, yorgunluk, baş ağrısı ve burun akıntısı gibi klasik Kovid-19 semptomlarını içeriyor.

TAKİP VE ÖNLEMLER SÜREKLİLİK ARZ EDİYOR

Rospotrebnadzor, SARS-CoV-2 varyantlarının dolaşımını izlemeye devam ettiklerini ve kamu sağlığı için gerekli önlemlerin alınacağını duyurdu. Bu süreçte, halkın dikkatli olması ve sağlık önerilerine uyması önem taşıyor.