Rusya'da üç gün sürecek seçim süreci başladı: 112 milyon seçmen sandığa gidiyor

Rusya’da devlet başkanını belirlemek için yapılacak seçimler bugün(15 Mart) başlıyor. Oy verme işlemi 17 Mart gününe kadar devam edecek.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Rusya’da devlet başkanını belirlemek için yapılan seçimler bugün başladı. Mevcut Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kazanmasına kesin gözüyle bakılan seçimlerde, 112 milyon seçmen sandık başına gidecek. Putin’in kazanmasına kesin gözüyle bakılan seçimlerde, muhalefetin öne çıkan bir adayı bulunmuyor. 15 Mart'ta başlayan seçim süreci, 17 Mart'ta sandıkların kapanmasıyla tamamlanacak.

Seçimler, Rusya'nın 88 federal bölgesinin yanı sıra, Ukrayna’da işgal edilen Kırım, Donetsk ve Luhansk, Kherson ve Zaporijya bölgelerinde de yapılacak. 

Putin seçimlerle ilgili Rusya basınına bir açıklama yaparak, "Sizden oy vermeye gelmenizi ve sevgili Rusya'mızın geleceği için vatanseverlik ve yurttaşlık görevinizi ifade etmenizi istiyorum. Seçimlere katılmak vatanseverlik duygularınızı göstermektir" ifadelerini kullandı.

Rusya'da geçtiğimiz aylarda bazı muhalefet liderlerinin seçimlerde aday olmak için yaptığı başvurular reddedilmiş, bazı isimlerinse adaylığı seçime kısa süre kala düşürülmüştü.

Rusya'da devlet başkanlığı seçimleri altı yılda bir yapılıyor. Putin bu seçimleri kazanması durumunda 2030 yılına kadar görevde kalabilecek. 2020'deki anayasada yapılan değişikliklerinin ardından tekrar aday olmasının yolu açılan Putin, 2030 yılındaki seçimlerde de aday olma hakkına sahip.