Rusya'dan Biden'a uyarı: ATACMS kullanımı küresel çatışmaya yol açabilir
Rusya Liberal Demokrat Partisi lideri Leonid Slutskiy, ABD'nin Ukrayna'ya ATACMS füzeleri kullanma izni vermesinin ardından, bu hamleye karşı Rusya'nın "en sert tepkiyi vereceğini" belirtti. Slutskiy, bu adımın ABD'nin Ukrayna çatışmasına doğrudan katılımı anlamına geleceğini ve Rusya'nın sınırları içerisindeki füzeli saldırılara karşı büyük bir tırmanmaya yol açacağını ifade etti.
12punto
Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Sputnik’e açıklamasında, ABD Başkanı Joe Biden’in Ukrayna’nın Rusya’ya saldırılarda ATACMS uzun menzilli füzelerin kullanılmasına izin verdiği yönünde New York Times gazetesinde çıkan haberle ilgili şu değerlendirmede bulundu:
Biden, başkanlık dönemini sonlandırmaya ve tarihe ‘Kanlı Joe’ olarak geçmeye karar vermiş gibi görünüyor. Gazetenin kaynakları tarafından sağlanan bilgi doğrulanırsa, bunun tek bir anlamı olacak. ABD'nin Ukrayna'daki askeri çatışmaya doğrudan katılımı. Bu da kaçınılmaz olarak, ülkemize yönelik tehditlere bağlı olarak Rusya'nın en sert şekilde karşılık vermesini gerektirecek.
Rusya’nın bu konuda en üst düzeyde defalarca uyarıda bulunduğunu belirten siyasetçi, Ukraynalı askerlerin ATACMS kullanacak yetenekte olmadığını belirterek, “NATO personeli kullanılacak” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
Kursk bölgesi, Rusya’nın uluslararası alanda tanınan sınırlar içerisinde egemen toprağı. Rus bölgelerinin derinliklerine yönelik Amerikan füze saldırıları kaçınılmaz olarak çok daha büyük sonuçlar doğurma tehdidi taşıyan büyük bir tırmanmaya yol açacak. Biden yönetimi, Trump ekibini sadece Ukrayna çatışmasını çözüme kavuşturma sorunuyla değil, aynı zamanda küresel çatışmayı önleme gibi daha acil sorunla karşı karşıya bıraktığının farkında.
Daha önce The New York Times gazetesi, kimliği açıklanmayan üst düzey ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna'nın Rusya topraklarına yönelik saldırılarda uzun menzilli taktik füze sistemlerini (ATACMS) kullanmasına onay verdiğini yazmıştı. Kararın, Rusya'nın Kursk Bölgesi'nde Kuzey Koreli askerlerin varlığının Ukrayna ordusunun savunmasını güçlendirme 'zorunluluğuna neden olduğu' iddiasıyla ilgili olduğu bildirilmişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce bu tür silahların Rus topraklarında kullanılmasının ABD ve diğer NATO devletlerinin Rusya ile doğrudan savaş halinde olduğu anlamına geleceği konusunda uyarıda bulunmuştu.