Rusya'dan Ukrayna'nın önerdiği 'Barış Zirvesi'ne dair önemli açıklama: 'Diplomatik çözüme açığız ancak...'

Rusya, Ukrayna'nın barış zirvesi önerisini reddetti. Moskova, Kiev ve Batı'nın savaş yanlısı tutum sergilediğini vurguladı.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin barış zirvesi çağrısını kesin bir dille kabul etmediklerini bildirdi. Sözcü, Ukrayna ve Batı'nın savaş yanlısı bir tutum takındıklarını iddia ederek, Rusya'nın barış zirvesine katılmayacağını açıkladı.

Zelenski, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile düzenlediği basın toplantısında, Kasım 2024’te Rus temsilcilerin de katılacağı ikinci bir barış zirvesi düzenlenebileceğini dile getirmişti. 

Ancak Zaharova, bu öneriyi 'gerçeklerden kopuk' ve 'hayalperest' olarak nitelendirdi. 

Zelenski'nin cumhurbaşkanlığını 'süresi dolmuş' olarak tanımlayan Zaharova, barış girişimlerini, Batı ve Ukrayna'nın Rusya’ya karşı baskı kurma çabası olarak değerlendirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova

RUSYA BARIŞ ZİRVESİ'NE KATILMAYACAK

Zaharova, Rusya'nın 2023'te Burgenstock sürecine katılmadığını hatırlatarak, gelecekte de bu tür zirvelere dahil olmayı düşünmediklerini belirtti. 

Ukrayna'nın barış formülünü uygulanamaz olarak niteleyen Zaharova, Rusya’nın krize 'siyasi ve diplomatik çözümler bulmaya açık olduğunu' ancak bu çözümün 'Rusya’nın çıkarları dikkate alınarak sağlanabileceğini' dile getirdi.

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş 24 Şubat 2022'den bu yana devam ediyor

'TERÖRİSTLERLE DİYALOG KURMAYACAĞIZ'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Ukrayna ve Batı’nın savaşı sürdürme niyetinde olduğunu öne sürdü. 

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Rusya’nın Kursk Bölgesi'ne saldırıları ve Zelenski’nin NATO’dan uzun menzilli silah talebi, Zaharova'nın konuşmasında bu iddiaya örnek olarak gösterildi. 

Zaharova, Rusya'nın 'teröristlerle' diyalog kurmayacağını belirterek, Kiev ve Batı'nın barıştan ziyade savaşı tercih ettiğini ifade etti.